MAE avertizează cetățenii români să evite călătoriile în Republica Democratică Congo / Alerta este la nivelul 8 din 9 (EVITAȚI ORICE CĂLĂTORIE)

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a emis un avertisment ferm adresat cetățenilor români, recomandându-le să evite orice călătorie în Republica Democratică Congo (RDC) din cauza situației de securitate instabile din țară. Autoritățile române subliniază faptul că în anumite regiuni ale RDC există riscuri majore legate de conflicte armate, acte de violență și instabilitate politică, iar condițiile de siguranță sunt extrem de volatile.

MAE îndeamnă cetățenii români care se află deja în Republica Democratică Congo să acorde o atenție deosebită securității lor personale, să evite zonele de risc și să se informeze constant asupra evoluției situației din teren.

  • ”România nu are misiune diplomatică sau oficiu consular de carieră în R.D. Congo. În situaţii de urgenţă, cetăţenii români pot adresa solicitări de asistenţă/protecţie consulară Statelor Membre UE care au misiuni diplomatice de carieră în R.D. Congo încă operaționale având în vedere degradarea continuă a situației de securitate de pe plan local.”, transmite sursa citată.

MAE va continua să monitorizeze îndeaproape situația din Republica Democratică Congo și va actualiza recomandările în funcție de evoluția evenimentelor.

Nivel 8 din 9 – EVITAȚI ORICE CĂLĂTORIE

1. Informații generale

În contextul celor mai recente evoluții ale situației de securitate din Republica Democratică Congo (RDC), Ministerul Afacerilor Externe (MAE) avertizează ferm cetățenii români să evite orice călătorie în această țară, având în vedere riscurile majore de securitate pentru integritatea civililor, care afectează disponibilitatea zborurilor comerciale și a rutelor de deplasare, în special în contextul infrastructurii precare din această țară.

Cetăţenii români care se află în RDC sunt sfătuiţi să evite orice deplasare în zonele estice şi nord-estice ale ţării, în special în zonele de frontieră cu Burundi, Rwanda şi Uganda, în proximitatea localităților Goma şi Bukavu, având în vedere conflictul militar în desfășurare din provincia Kivu.

Totodată, MAE avertizează cetățenii români asupra faptului că în acest stat riscul de infestare cu febră virală hemoragică (produsă de virusul Ebola) este în continuare ridicat.

Este de reţinut că nu există un vaccin/ tratament eficient împotriva virusului Ebola.

​2. Contactarea autorităților române

România nu are misiune diplomatică sau oficiu consular de carieră în R.D. Congo. În situaţii de urgenţă, cetăţenii români pot adresa solicitări de asistenţă/protecţie consulară Statelor Membre UE care au misiuni diplomatice de carieră în R.D. Congo încă operaționale având în vedere degradarea continuă a situației de securitate de pe plan local.

Site-ul Comisiei Europene conţine informaţii utile privind protecţia consulară de care beneficiază cetăţenii UE inclusiv lista cu misiunile diplomatice ale ţărilor UE cu reprezentare în acest stat.

De asemenea, cetățenii români își pot înregistra prezența în acest stat accesând link-ul https://www.econsulat.ro/

Cetăţenii români aflați în R.D. Congo pot solicita asistență consulară şi la numărul de telefon al Ambasadei României la Luanda (+244/222322234; +244/916895720), apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetățenilor Români din Străinătate (CCSCRS) și preluate de către operatorii Call Center în regim de permanență. De asemenea, cetățenii români care se confruntă cu o situație de urgență au la dispoziție și telefonul de permanenţă al Ambasadei României în Republica Angola (+244/932131381) şi sunt sfătuiţi să îşi anunţe prezenţa în regiune, comunicând astfel propriile coordonate pentru a putea fi contactaţi, la adresa de e-mail luanda@mae.ro.

MAE recomandă consultarea următoarelor pagini de internet: Ambasada României la Luanda, Comisia Europeană – Protecție Consulară, Misiuni diplomatice UE în R.D. Congo, Atenționări de Călătorie MAE pentru R.D. Congo și reamintește faptul că cetățenii români care călătoresc în străinătate au la dispoziție serviciul de alertă prin SMS aferent campaniei de informare „Un SMS îți poate salva viața!”.

Cetăţenii români care ignoră avertismentele MAE şi se deplasează în zone de risc sunt atenţionaţi că o fac pe propria răspundere şi vor suporta consecinţele unor astfel de călătorii, având în vedere că, de la caz la caz, pot interveni limitări la posibilităţile de intervenţie ale misiunilor diplomatice şi oficiilor consulare de carieră în situaţii de urgenţă, completează MAE.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati