MAE salută numirea unui român în funcția de șef al Delegaţiei Uniunii Europene în Statul Qatar

0
210
mae

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu salută decizia Înaltului Reprezentant al Uniunii Europene pentru afaceri externe şi politică de securitate, Josep Borrell, privind numirea diplomatului român Cristian Tudor ca şef al Delegaţiei Uniunii Europene în Qatar.

Cristian Tudor a fost până în prezent şef al Delegaţiei UE în Kuweit, poziţie pe care a ocupat-o din anul 2019. Numirea într-o nouă poziţie, ca primul şef al nou deschisei Delegaţii UE la Doha, reconfirmă nivelul înalt de profesionalism dovedit de diplomatul român pe tot parcursul carierei sale.

Cu acest prilej, ministrul Bogdan Aurescu a declarat: „Numirea ambasadorului român Cristian Tudor reprezintă o nouă recunoaştere, la nivel european, a expertizei diplomaţiei române în ceea ce priveşte regiunea Golfului, cât şi o confirmare a calităţilor profesionale ale colegului nostru. Îi urez mult succes în realizarea obiectivelor importante pe care Uniunea Europeană şi le-a propus în relaţiile cu Qatar şi, în general, cu statele din regiune şi îl asigur de sprijinul MAE român în acest sens”.

Selectarea unui diplomat român pentru această nouă funcţie importantă la nivelul reprezentării externe a UE este o decizie care reconfirmă cunoaşterea aprofundată, nuanţată şi multidimensională a lumii arabe şi a dinamicilor complexe specifice acesteia la nivelul diplomaţilor români care au gestionat şi gestionează în prezent problematica regională.

Ministerul Afacerilor Externe va continua demersurile privind promovarea candidaturilor diplomaţilor români în cadrul Serviciului European de Acţiune Externă, în scopul asigurării unei prezenţe active în cadrul diplomaţiei europene, pe măsura expertizei importante pe care aceştia o deţin în arii geografice diverse.

Alţi doi diplomaţi români ocupă în prezent poziţii de şef de Delegaţie UE: Oana Cristina Popa în Muntenegru şi Dan Stonescu în Siria.

Diplomat de carieră cu o bogată experienţă pe spaţiul Orientului Mijlociu, Cristian Tudor are rangul diplomatic de ambasador şi este vorbitor fluent de limbă arabă. În perioada 2008-2012 a fost prim-colaborator al ambasadorului României în Siria, iar în perioada 2014-2015 a ocupat funcţia de director al Direcţiei Orientul Mijlociu şi Africa din cadrul Centralei Ministerului Afacerilor Externe. De asemenea, în perioada 2015-2019 a fost ambasador extraordinar şi plenipotenţiar al României în Statul Qatar. Din 2019 până în 2022 a ocupat funcţia de şef al Delegaţiei UE în Kuweit.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.