Mai are Gabriela Firea șanse la Primăria Capitalei? Politologul Cristian Pîrvulescu: „Acest scandal a compromis orice șansă de a candida”

0
371
Foto: Captură Video B1 TV

Analistul politic Cristian Pîrvulescu consideră că, în urma scandalului legat de „azilele groazei”, Gabrielei Firea i-au scăzut considerabil șansele de a mai reveni la Primăria Capitalei, așa cum își dorea, scrie romania.europalibera.org.

  • „Acest scandal a compromis orice șansă de a candida la Primăria Capitalei”, spune politologul Pîrvulescu într-un interviu pentru Europa Liberă, la scurt timp după ce ministrul Gabriela Firea și-a anunțat demisia, în urma unei discuții cu premierul Marcel Ciolacu.

Analistul politic arată că zece zile pentru o demisie este un interval de timp enorm în politică și a dus la amplificarea scandalului și a iritabilității societății.

„Nu întâmplător, în statele occidentale, când un scandal izbucnește, ministrul își de demisia imediat dacă există riscuri foarte mari. Iar doamna Firea trebuia să știe că există riscuri foarte mari, pentru că informațiile care au apărut pe parcurs nu au făcut decât să o incrimineze din ce în ce mai mult”.

„Faptul că domnul Godei (n.r directorul Asociației „Sf. Gabriel cel Viteaz”, cel care maltrata oamenii vulnerabili) nu era doar un șofer la Primăria Capitalei, în perioada în care era primar general, ci că a fost angajat până la începutul acestui an șofer la cabinetul senatoarei Gabriela Firea, spune foarte multe lucruri”, comentează Cristian Pîrvulescu.

„Deci era o persoană din anturaj. Era o persoană despre care oricum avea cunoștință. Era o persoană care a beneficiat de protecție politică. Poate că nu a fost implicată doamna Firea, dar n-are vreo importanță. Faptul că acest domn, din acea poziție, a putut să facă ceea ce a făcut deja pune la îndoială capacitatea politică a doamnei Firea”.

Cristian Pîrvulescu spune că PSD și Marcel Ciolacu se vor orienta către o nouă formulă pentru funcția de primar al Capitalei, din moment ce culoarul este lăsat liber de Gabriela Firea.

„Foarte probabil nu vor inventa un candidat nou, care nu va avea șanse, ci vor încerca o formulă mai puțin riscantă, eventual împreună cu PNL, a unei persoane care să fie un real contracandidat pentru Nicușor Dan. Deci o persoană care să aibă un profil asemănător lui Nicușor Dan, o persoană care să vină din societatea civilă. Complicat, dar nu imposibil”.

Un alt câștigător al acestui scandal este primarul Nicușor Dan, subliniază Pîrvulescu.

„În acest moment nu are contracandid.Fără contracandidați poate să-și prezinte mai bine, și fără să se războiască electoral cu Gabriela Firea, realizările și agenda viitoare”.

Politologul arată că Gabriela Firea nu va mai putea reveni ușor reveni în politică.

„Niciodată nu poți să spui că e imposibil. Totuși, Gabriela Firea nu e Boris Johnson (n.r. fostul prim ministru conservator britanic), adică mi-e greu să cred că va putea să revină în politică. Dificultăți vor fi și pentru soțul ei, primarul (Florentin) Pandele, dar Voluntarii sunt probabil mai ușor de gestionat și oricum Pandele nu este membru PSD, e candidat independent.”, mai spune Pîrvulescu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.