Primăria Sectorului 1 va demara un amplu program de construire de unități de învățământ noi și de extindere a celor existente pentru ca preșcolarii și elevii din această zonă administrativă să aibă cele mai bune condiții pentru desfășurarea orelor de curs.
La inițiativa primarului Clotilde Armand, pe ordinea de zi a ședinței Consiliului Local Sector 1 de marți, 23 martie 2021, sunt mai multe proiecte care privesc extinderea infrastructurii școlare: înființarea Școlii Regale, extinderea Școlii Gimnaziale “Ion Heliade Rădulescu” și construirea unei școli și a unei grădinițe noi în cartierul Greenfield.
„Mai puțini elevi într-o clasă înseamnă mai multă performanță în educație. Sectorul 1 este o zonă în continuă dezvoltare care are nevoie permanent de mai multe locuri la școală și de unități de învățământ în fiecare cartier nou înființat. Prin aceste proiecte, ne dorim ca, în cel mai scurt timp posibil, să eliminăm supraaglomerarea din clase și să asigurăm copiilor noștri școli și grădinițe cât mai aproape de casă”, afirmă primarul Sectorului 1, Clotilde Armand.
Proiectul “Școlii Regale”
Elevii bucureșteni vor beneficia de o nouă unitate de învățământ care va fi înființată de Primăria Sectorului 1 în zona Casa Presei Libere. Este vorba de „Școala Regală” care va fi amenajată în imobilul situat pe Bulevardul Poligrafiei nr. 4 unde, până de curând, a funcționat Administrația Unităților de Învățământ Preuniversitar și a Unităților Sanitare Publice, structură care a fost desființată prin hotărâre a Consiliului Local Sector 1. Imobilul la care se face referire are o suprafaţă construită la sol de 1.737 mp, iar după desființarea structurii amintite mai sus nu este folosit la întreaga lui capacitate.
Mai multe personalități din lumea culturală și artistică au propus ca “Școala Regală” să fie o unitate de învățământ dedicată artelor.
Pentru realizarea acestui proiect, pe ordinea de zi a ședinței Consiliului Local Sector 1 din data de 23 martie 2021 se află un proiect de hotărâre prin care se solicită acordul Consiliului General al Municipiului Bucureşti privind schimbarea titularului dreptului de administrare asupra imobilului situat în Bd. Poligrafiei nr. 4 de la Administraţia Domeniului Public Sector 1 la Consiliul Local al Sectorului 1.
Potrivit proiectului de hotărâre, primarul Sectorului 1 este mandatat să preia în numele Consiliului Local, prin proces verbal de predare-primire încheiat cu Administrația Domeniului Public, imobilul situat în Bulevardul Poligrafiei nr. 4. Totodată, acesta este mandatat să întreprindă toate demersurile necesare în vederea obținerii avizelor pentru înființarea unității de învățământ „Școala Regală”.
Nivelul de radiații în zona sediului Administrației Domeniului Public, unde Primăria Sectorului 1 intenționează să înființeze „Școala Regală”, este cu mult sub nivelul de referință. Potrivit măsurătorilor efectuate în data de 8 martie 2021, de către Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM), procentul maxim al radiațiilor măsurate la sediul Administrației Domeniului Public Sector 1 din Bd. Poligrafiei nr. 4 a fost de 0,07253%, ceea ce înseamnă un nivel de radiații de 1.379 de ori mai mic decât nivelul de referință.
Măsurătoarea ANCOM a fost efectuată la solicitarea primarului Sectorului 1 de la sfârșitul lunii februarie 2021. Mai multe amănunte cu privire la acest proiect de hotărâre aflat la punctul 5 pe ordinea de zi a ședinței Consiliului Local pot fi obținute accesând următorul link.
Laboratoare, pe un teren nefolosit de ADP
Elevii de la Școala Gimnazială “Ion Heliade Rădulescu” vor avea condiții mai bune pentru desfășurarea actului educațional.
La cererea conducerii unității de învățământ, a asociației părinților și a Federației Naționale a Părinților – EDUPART, Primăria Sectorului 1 a elaborat un proiect de extindere a Școlii Gimnaziale “Ion Heliade Rădulescu” pe un teren deținut de Administrația Domeniului Public Sector 1, în prezent nefolosit. Aici urmează a fi amenajată o sală de sport, un cabinet medical propriu, laboratoare de fizică, chimie, biologie și tehnologia informațiilor și a comunicațiilor. În plus, în noul spațiu urmează să se desfășoare și programul Școală după Școală.
Pentru derularea acestui proiect, în ședința consiliului local de marți, 23 martie 2021, va fi supusă aprobării solicitarea acordului Consiliului General al Municipiului București privind schimbarea titularului dreptului de administrare asupra imobilului situat în Bulevardul Ion Mihalache de la Administrația Domeniului Public Sector 1 la Consiliul Local Sector 1, în vederea extinderii Școlii Gimnaziale “Ion Heliade Rădulescu”.
Mai multe amănunte cu privire la acest proiect de hotărâre aflat la punctul 7 pe ordinea de zi a ședinței Consiliului Local pot fi obținute accesând următorul link.
Școală și grădiniță în Cartierul Greenfield
Copiii din cartierul Greenfield vor avea acces la educație în apropierea casei. Primăria Sectorului 1 va construi pe Aleea Teișani primele unități de învățământ publice din acest cartier. Este vorba de un centru educațional complet – școală, grădiniță, sală de sport, bibliotecă, ateliere de arte/muzică, alei pietonale, spații verzi, spații de joacă, locuri de parcare și tot ce este necesar pentru un centru educațional ultramodern.
Pe ordinea de zi a ședinței de consiliu local de marți, 23 martie 2021, se află proiectul de hotărăre privind aprobarea documentației tehnico-economice și a indicatorilor tehnico-economici ai obiectivului de investiții “Construire ansamblu educațional compus din școală, grădiniță, căi de circulație, spații verzi, terenuri de sport, zone de joacă, corpuri de iluminat, spațiu de parcare, gard incintă, Sector 1, București”.
Construcțiile care fac obiectul proiectului se vor ridica în partea de nord a Bucureștiului între Pădurea Băneasa, Pădurea Tunari și Aleea Teișani pe un teren donat Consiliului General al Municipiului București și transmis în administrare Sectorului 1 al Municipiului București. Suprafața terenului este de 9620 mp.
Potrivit proiectului de hotărâre, indicatorii maximali ai acestui obiectiv de investiții sunt în valoare de 58.200.640, 41 de lei inclusiv TVA, iar durata de realizare a investiției va fi de 24 de luni, din care execuția 20 de luni și proiectarea patru luni.
Vor fi 13 săli de clasă
Suprafața construită desfășurată totală a viitorului centru educațional va fi de 7558 mp din care suprafața utilă totală va fi de 6756,31 mp.
Clădirea grădiniței va avea un regim de înălțime de P+1, o suprafață construită desfășurată de 2548,47 mp, din care o suprafață utilă totală de 2297, 24 mp. Viitoarea grădiniță a fost prevăzută cu 15 grupe cu un număr de 150 de preșcolari.
Școala va avea un regim de înălțime de P+2E+Eth, o suprafață construită desfășurată de 5009,53mp, din care o suprafață utilă de 4459,07 mp. Aceasta va avea două corpuri. Corpul 1 va fi destinat activităților curente de învățământ: săli de clasă, laboratoare și spații administrative, iar în Corpul 2 vor funcționa o sală de sport, o bibliotecă și ateliere de arte/muzică. Viitoarea școală va avea 13 săli de clasă, unde își vor desfășura cursurile 390 de elevi, precum și 10 cabinete și laboratoare.
Aleile pietonale și spațiile verzi vor fi în suprafață de 3572,09 mp, iar suprafața de teren alocată circulațiilor comune carosabile, pietonale și parcări auto și biciclete va fi de circa 1305 mp.
Mai multe amănunte cu privire la acest proiect de hotărâre aflat la punctul 37 pe ordinea de zi a ședinței Consiliului Local pot fi obținute accesând următorul link.