Mai mulţi bani pentru şcoli şi spitale, pe ordinea de zi a Consiliului Local Sector 1/ Se discută și ridicarea mașinilor parcate ilegal

Primarul Clotilde Armand a convocat pentru miercuri, 14 iulie 2021, la ora 14:00, o şedinţă ordinară a Consiliului Local Sector 1.

Pe ordinea de zi a acestei şedinţe se află proiecte importante pentru comunitatea Sectorului 1: plata burselor şcolare, bani pentru construirea şi modernizarea de şcoli, fonduri pentru sistemul de sănătate, finanţarea proiectelor „Grădiniţa de vacanţă” şi „Şcoala de vară”, finanţarea proiectului „Mavrogheni” destinat construirii unui centru de recuperare a persoanelor cu Sindrom Down şi Autism, ridicarea maşinilor parcate neregulamentar.

Prin proiectul hotărârii consiliului local privind aprobarea rectificării bugetului Sectorului 1 sunt repartizate fonduri atât pe sursele de finanţare, cât şi pe secţiunile de funcţionare şi dezvoltare. Prin rectificarea bugetară se alocă fondurile bugetare necesare programului „Grădiniţa de vacanţă”, care se încadrează cu bugetul maxim de 3,5 milioane lei.

De asemenea, sunt alocaţi bani pentru plata burselor de merit, burselor de performanţă, burselor de studiu şi burselor de ajutor social. Sunt majorate fondurile din secţiunea de „Dezvoltare” de la capitolul „Învăţământ Preuniversitar de Stat” pentru modernizarea sau construirea unor imobile care vor fi folosite de elevii de la Şcoala Gimnazială „Herăstrău”, Şcoala Gimnazială nr. 6, Şcoala Generală „Pia Brătianu”, Şcoala Generală „Ion Heliade Rădulescu” şi Colegiul Naţional de Muzică „George Enescu”- „Şcoala Regală”.

În plus, este alocată suma de 1,2 milioane lei pentru Sistemul de antiefracţie pentru unităţile de învăţământ de pe raza Sectorului 1.

La cheltuielile în domeniul Sănătăţii au fost prevăzute credite bugetare pentru finanţarea cheltuielilor materiale celor patru spitale din Sectorul 1, pe baza unor protocoale încheiate cu acestea, în funcţie de necesităţile fiecărui spital în parte: încălzit, iluminat şi forţă motrică, apă, canal, salubritate, materiale şi prestări de servicii cu caracter funcţional, alte bunuri şi servicii pentru întreţinere şi funcţionare, reparaţii curente, alte cheltuieli cu bunuri şi servicii.

Finanţăm proiectul „Mavrogheni”

Un alt proiect de hotărâre care va intra în dezbatere în şedinţa de mâine îl constituie aprobarea Protocolului pentru finanţarea şi realizarea în parteneriat a unor acţiuni şi lucrări de interes public, între Consiliul Local al Sectorului 1, prin Sectorul 1 al Municipiului Bucureşti, şi Parohia „Izvorul Tămăduirii” – Mavrogheni. Potrivit acestui proiect de hotărâre, se propune finanţarea din bugetul local a cheltuielilor de investiţii necesare construirii unui centru de recuperare a persoanelor cu Sindrom Down şi Autism. De asemenea, odată cu aceste lucrări de investiţii, vor fi reconfigurate şi amenajate lumânărarul şi agheasmatarul.

Suma propusă a fi alocată în acest an pentru finanţarea lucrărilor de investiţii este de 3.621.000 lei. Acest centru va oferi servicii psihologice, psihiatrice, terapeutice, medicale, educaţionale şi recuperatorii integrate şi aparţinătorilor copiilor cu Sindrom Down şi Autism.

Demarăm proiectul „Şcoala de vară”

Peste 300 de elevi vor beneficia de ateliere de grup şi vizite tematice în cadrul Programului Educaţional „Şcoala de vară” care se va derula până la începutul lunii septembrie în patru unităţi de învăţământ din Sectorul 1.

În cadrul proiectului, minim 325 de elevi, preponderent din ciclul primar, vor beneficia de o altfel de vacanţă de vară. Până în data de 03 septembrie 2021, în fiecare zi de luni până vineri, între orele 08:00-17:00, copiii vor afla lucruri noi despre cultură, artă şi civilizaţie, vor învăţa care sunt obiceiurile şi tradiţiile de pe toate continentele lumii, vor învăţa să programeze roboţei şi vor petrece timp în aer liber. Totul sub coordonarea şi supravegherea unor cadre didactice specializate.

Atelierul de teatru de improvizaţie şi teatru de păpuşi, Atelierul de canto, Atelierul de fotografie, Atelierul de lectură, Atelierul de istorie şi civilizaţie, Atelierul de gastronomie, Atelierul de astronomie, Atelierul de pictură, Atelierul de jurnalism şi scriere creativă, Atelierul micii exploratori „Roboţii schimbă lumea”, vizite la Muzeul Naţional de Istorie Naturală „Grigore Antipa”, Muzeul Ţăranului Român şi Observatorul Astronomic sunt numai câteva dintre surprizele pregătite elevilor prin proiectul „Şcoala de Vară”.

Toată finanţarea proiectului urmează a fi asigurată de la bugetul local al Sectorului 1. Este vorba de alocarea unei sume de 400.000 de lei, cu un cost de 56/lei/zi/elev, incluzând asigurarea hranei (mic dejun şi prânz) şi finanţarea activităţilor educaţionale.

Ridicăm maşinile parcate neregulamentar

Pentru decongestionarea traficului din Sectorul 1, administraţia locală intenţionează să ridice maşinile parcate neregulamentar pe domeniul public din această zonă administrativă.

Potrivit proiectului de regulament aflat pe ordinea de zi a şedinţei Consiliului Local Sector 1 de mâine, vehiculele staţionate neregulamentar pe domeniul public (zone pietonale, spaţii verzi, scuaruri, parcări publice de reşedinţă, trotuare, treceri de pietoni etc.) şi vehiculele staţionate neregulamentar pe partea carosabilă a drumurilor publice care obturează accesul şi/sau vizibilitatea celorlalţi participanţi la trafic vor fi supuse ridicării, transportului şi depozitării lor în spaţiul special amenajat, până la restituirea acestora proprietarilor/deţinătorilor legali.

Aceluiaşi regulament se supun şi vehiculele care blochează accesul auto către curţi, garaje sau alte proprietăţi private sau cele care sunt staţionate pe locurile de parcare adaptate, rezervate şi semnalizate prin semn internaţional pentru persoanele cu handicap ori încărcării autovehiculelor electrice. Prezentul regulament devine aplicabil atunci când conducătorii vehiculelor amintite mai sus nu respectă indicatoarele şi/sau marcajele specifice parcării publice şi a tuturor indicatoarelor şi/sau marcajelor rutiere şi a regulilor de circulaţie incidente, conform actelor normative în domeniu.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati