Mai mulți deputați din partidul Maiei Sandu vor ca sintagma „limba română” să înlocuiască ”limba moldovenească” în textele legilor din Moldova

Un proiect de lege care prevede înlocuirea sintagmei „limba moldovenească” cu „limba română” în toate actele legislative a fost înregistrat în Parlament de către un grup de deputați ai partidului prezidențial PAS, transmite Radio Chișinău. Totodată, actul prevede ca sărbătoarea „Limba noastră” să se numească „Limba română”, relatează G4Media.ro.

Proiectul a fost depus într-un moment extrem de tensionat, după ce președinta Maia Sandu a anunțat că Rusia vrea să răstoarne guvernarea pro-europeană de la Chișinău, iar președintele Vladimir Putin a anulat un decret prin care recunoștea integritatea teritorială a Republicii Moldova.

Proiectul de lege a fost înregistrat la Parlament săptămâna trecută. Unul din autorii proiectului, deputata PAS, Veronica Roșca, a declarat pentru Radio Chișinău că prin această inițiativă, parlamentarii își doresc să-i redea limbii române rolul și locul cuvenit.

„Ține mai mult de implementarea unor prevederi ale Curții Constituționale, care s-au prăfuit un pic. Respectiv, ne dorim până la 27 martie, cu o conotație simbolică, să fie adoptat deja în a doua lectură, pentru a putea să-i dăm limbii române locul și rolul cuvenit. Nimeni nu-l contestă, dar deja era și rușinos”, spune Veronica Roșca.

Proiectul conține trei prevederi importante.

„Prima prevedere – sintagma „limba moldovenească” va fi substituită cu sintagma „limba română” absolut în toate actele normative. A doua prevedere ține de sărbătoarea „Limba Noastră”, va fi înlocuită cu sărbătoarea „Limba Română”, iar a treia prevedere ține de constatarea desuetudinii textului art. 13 al. 1 din Constituție ce ține de „funcționând pe baza grafiei latine”.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati