MAI: Până la ora 20:00 au fost înregistrate 1.181 de sesizări cu privire la săvârșirea unor posibile contravenții sau infracțiuni în legătură cu procesul electoral

Comisarul-șef de poliție, Monica Dajbog, purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Interne, a transmis că până la 20.00 au fost înregistrate 1.181 de sesizări cu privire la săvârșirea unor posibile contravenții sau infracțiuni în legătură cu procesul electoral.

461 de sesizări nu s-au confirmat, iar 121 sunt in curs de verificare.

Șapte sesizări, care nu au fost de competența MAI, au fost transmise către alte autorități: 6 către Birourile Electorale competente și una către Autoritatea Electorală Permanentă.

Până la această oră, au fost întocmite 294 de dosare penale cu privire la  posibile infracțiuni. De asemenea, au fost aplicate 361 de sancțiuni contravenționale: 186 de amenzi de peste 200 de mii de lei și 175 de avertismente.

În ceea ce privește situațiile sesizate de la precedenta declarație de presă și până acum:

  1. Polițiștii din județul Călărași efectuează cercetări după ce 3 persoane s-au prezentat la secția de votare și au constatat că pe numele lor existau cereri pentru a vota prin intermediul urnei speciale.
  2. În Județul Prahova, doi cetățeni germani au solicitat să voteze atât pentru administrația publică locală, cât și pentru europarlamentare, deși nu aveau dreptul de a vota pentru alegerile europarlamentare. Acum sunt cercetați pentru fraudă la vot.
  1. Polițiștii din Olt cercetează un candidat la Consiliul Local după ce a însoțit două persoane în cabina de vot. Acesta a susținut că a încercat să le ajute întrucât una era în vârstă, iar cealaltă nu știa să citească. A fost sancționat contravențional.
  1. Polițiștii din Satu Mare au fost sesizați de către președintele unui birou electoral cu privire la faptul că o femeie s-a prezentat la secția de vot cu intenția de a vota a doua oară. A fost deschis dosar penal pentru tentativă la fraudă de vot.
  1. Un bărbat din Suceava este cercetat după ce a fost văzut și oprit de membrii comisiei secției de votare în timp ce încerca să introducă în urna de vot două buletine pentru alegerea primarului.
  1. Într-o secție din jud. Giurgiu mai multe persoane și-au adresat injurii. O persoană a fost sancționată pentru continuarea campaniei electorale, iar alte două pentru încălcarea normelor de conviețuire socială, a ordinii și liniștii publice.
  1. Poliția municipiului Târgu Mureș a fost sesizată cu privire la faptul că mai multe autovehicule circulă pe drumurile publice, afișând mesaje electronice de încurajare a exercitării drepturilor electorale, alături de fotografia unui candidat. Polițiștii au identificat în trafic 3 astfel de vehicule, iar ca urmare a celor constatate au aplicat sancțiuni contravenționale în valoare de 4.200 de lei. O persoană a fost condusă la Poliție pentru clarificarea situației sesizate.
  2. Într-o secție de vot din Ilfov a fost depistat un bărbat care avea asupra lui un cuțit cu lama de aproximativ 16 cm. I s-a întocmit dosar pentru port de armă fără drept în spații rezervate procesului electoral.
  1. În județul Dolj, polițiștii au întocmit dosar penal unui bărbat care s-a prezentat să voteze deși avea actul de identitate expirat. Față de operatorul care i-a permis să voteze fără să sesizeze că actul de identitate nu e valabil se efectuează cercetări pentru neglijență în serviciu.

Având în vedere numărul de sesizări privind persoane care și-au fotografiat buletinul de vot, atragem din nou atenția asupra faptului că alegătorii care își fotografiază sau filmează prin orice mijloace buletinul de vot, în timpul exercitării dreptului de vot, riscă o amendă cuprinsă între  600  și 1.000 de lei. Persoanele despre care s-au primit astfel de sesizări au fost deja amendate.

Până la acest moment, în context electoral, au fost înregistrate 34 de cazuri medicale. Într-unul dintre cazuri, la o secție de vot dintr-o localitate din județul Vaslui, o femeie în vârstă s-a dezechilibrat și a căzut în rigola de scurgere a apei pluviale, lovindu-se puternic la cap. Polițistul de frontieră, care asigura măsurile de protecție a secției de vot, a intervenit rapid și i-a acordat primul-ajutor până la sosirea ambulanței. Femeia a fost transportată în stare stabilă la spital.

În ultimele ore au continuat acțiunile în trafic, până acum fiind verificate aproximativ 16.360 de persoane cu 13.000 de vehicule. S-au aplicat 3.446 de sancțiuni contravenționale și au fost constatate 48 de infracțiuni.

Mulțumim alegătorilor și competitorilor electorali care au respectat normele legale privitoare la procesul electoral și ne reafirmăm angajamentul de a manifesta în continuare obiectivitate și profesionalism în îndeplinirea sarcinilor ce ne revin în contextul alegerilor.

După încheierea votării, angajații Ministerului Afacerilor Interne vor fi angrenați în misiuni care privesc asigurarea condițiilor de securitate pentru transportul de către președinții birourilor electorale a dosarelor cu rezultatele votării, a buletinelor de vot și a celorlalte documente rezultate în urma votării, către birourile electorale județene.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati