Aproximativ 18.000 de noi locuințe ar putea fi livrate în București și împrejurimi în 2025, un nivel redus, similar cu cel de anul trecut, când a fost înregistrat cel mai mic număr de locuințe din ultimii cinci ani, arată un raport de specialitate dat joi publicității.
Cele mai multe locuințe care ar urma să fie finalizate în 2025 în București și împrejurimi, adică aproximativ 48,6% din oferta nouă, se adresează segmentului mass market. Locuințele care țintesc segmentul middle market vor deține o pondere estimată la circa 44,7%, în creștere de la aproximativ 36,4% în 2023, notează Agerpres.
Concomitent, proiectele premium și de lux vor deține o cotă de aproximativ 6,7% din oferta nouă, potrivit raportului de piață ‘Romania Residential Market Genome’, realizat de compania de consultanță imobiliară SVN România.
Mai puține locuințe livrate în 2024 în București și Ilfov
Consultanții imobiliari arată că aproape 17.000 de case și apartamente au fost finalizate în 2024 în București și Ilfov, conform datelor Institutului Național de Statistică (INS), în scădere cu 19,3%, comparativ cu rezultatul înregistrat în 2023.
Datele INS sunt apropiate de estimările SVN România din raportul de primăvară din urmă cu un an, care a indicat că aproximativ 17.500 de locuințe ar putea fi finalizate în 2024 în regiune.
Adițional acestei scăderi semnificative de livrări se înregistrează și o reducere drastică a ofertei noi aflate în dezvoltare pe termen mediu, conform datelor SVN. Astfel, doar 6.600 de locuințe sunt în diferite stadii de dezvoltare în prezent în regiunea Bucureștiului, cu termene de livrare estimate pentru 2026 și 2027, comparativ cu începutul anului trecut, când circa 11.300 de unități rezidențiale erau în construcție, cu termene de finalizare estimate pentru 2025 și 2026.
Practic, următorii ani ar putea aduce un volum și mai redus de locuințe noi.
‘Scăderea semnificativă a numărului de autorizații emise, dar și a suprafeței totale utile autorizate spre construire în clădiri rezidențiale din București își arată deja efectele: în 2024 s-au finalizat cu peste 19% mai puține locuințe în Capitală și împrejurimi, într-un context în care numărul de tranzacții a fost mai mare cu 7,7% comparativ cu anul anterior. Aceeași situație se va înregistra, cel mai probabil, și în 2025, iar principalul efect va fi reprezentat de o creștere mai accelerată a prețurilor locuințelor’, este de părere Andrei Sârbu, directorul general al SVN România.
Numărul autorizațiilor de construire emise în 2024 pentru clădiri rezidențiale amplasate în București a fost cu 2% mai mic comparativ cu 2023, cu 20% mai redus față de nivelul din 2022 și cu aproape 39% mai redus față de 2021, spun specialiștii SVN România, citând datele INS. În același timp, suprafața totală utilă autorizată spre construire în București a scăzut anul trecut cu aproape 6% față de volumul din 2023 și cu 27% comparativ cu 2022.
Nordul orașului, principalul pol de dezvoltare rezidențială din București
Zonele din nordul orașului vor atrage, în premieră, peste 50% din cele aproximativ 18.000 de noi locuințe estimate spre livrare în acest an în București și împrejurimi – înregistrarea acestui volum va depinde, ca și în alți ani, de respectarea planurilor de dezvoltare, dar și de capacitatea de raportare și înregistrare oficială a locuințelor finalizate.
Nordul orașului va fi și în acest an principalul pol de dezvoltare rezidențială din București, deoarece în zonă se află în faze avansate de dezvoltare mai multe proiecte de mari dimensiuni, dar și într-un context în care zonele limitrofe orașului, în special Pipera – Tunari, înregistrează o dezvoltare semnificativă, și ca urmare a scăderii numărului de autorizații de construire emise în București.
Estul Bucureștiului, a doua cea mai importantă zonă de dezvoltare rezidențială
Estul Bucureștiului va deveni, de asemenea în premieră, a doua cea mai importantă zonă de dezvoltare rezidențială din oraș și împrejurimi, cu o cotă de circa 16,8% din oferta nouă estimată spre finalizare în 2025, în timp ce zona de vest a orașului ar urma să atragă circa 15,8% din livrările preconizate pentru acest an.
SVN România este una dintre cele mai mari companii de consultanță imobiliară active în România și compania cu cea mai extinsă activitate pe segmentul rezidențial. În cei șase ani de activitate, compania a tranzacționat peste 11.000 de locuințe, cu o valoare cumulată de peste 900 de milioane de euro, consultanții SVN fiind implicați în carierele lor în vânzarea a peste 31.000 de locuințe. SVN International Corp. are peste 200 de birouri în opt țări și regiuni, în care activează peste 2.200 de consultanți imobiliari și personal administrativ.