Maica Smara așteaptă să fie îndepărtate “buruienile” de pe memoria sa

Vine, vine primăvara – se așterne în toată țara – floricele pe câmpii – hai să le adunăm copii…”. O plimbare în parcul Cișmigiu te va duce cu siguranță și pe „Aleea Statuilor” unde, printre multe personalități cunoscute, atenția îți va fi atrasă cu siguranță de bustul Smarandei Gheorghiu. La baza acestui bust se remarcă doi copii care citesc dintr-o carte.

Mult prea puțin cunoscută și recunoscută, Smaranda Gheorghiu a fost prima femeie pedagog din România.

Smaranda Gheorghiu (5 octombrie 1857, Târgoviște – 26 ianuarie 1944, București) a fost o scriitoare, publicistă, militantă activă în mișcarea feministă a epocii, membră a mai multor societăți culturale, considerată educatoare a poporului. A fost considerată fondatoarea sistemului „școlii în aer liber” din România.

Veronica Micle a numit-o „Maica Smara” datorită numeroaselor acte filantropice pe care le-a făcut în timpul vieții, în special pentru copii.

Printre altele, ea a fost și prima femeie care a ajuns la Polul Nord. Activitatea ei culturală, educațională, socială și umanitară rămâne în continuare de cercetat și adusă la lumină, însă dacă figura ei o putem cunoaște în celebrul Parc Cișmigiu, vis-a-vis de Primăria Capitalei, memoria ei este una acoperită de buruieni la propriu.

Mormântul ei se află la Cimitirul Bellu din Sectorul 4 al Capitalei, însă nici pe „Aleea Scriitorilor”, nici pe cea a „Artiștilor”, ci la Figura 83, într-un anonimat aproape total.

Puținii oameni care ajung acolo nu au nici macar unde aprinde o lumânare, mormântul Maicii fiind acoperit total de ciulini, ierburi și buruieni.

Doar crucea care se mai ivește din stufăriș și pe care se mai distinge, cât de cât figura și numele său, mai amintește trecătorului că acolo odihnește autoarea celebrei poezii „Vine, vine primăvara”, poezie care de fapt are titlul „Cântecul școlarului”.

Apel la Administrația Cimitirelor să desțelenească iarba verde care a înăbușit mormântul

„Crește, crește iarba verde” este versul de început al celei de a doua strofe a poeziei scrisă de Smaranda Gheorghiu, însă noi facem un apel la Administrația Cimitirelor să desțelenească iarba verde care a înăbușit mormântul poetei copilăriei noastre și să refacă locul unde își doarme somnul de veci Maica Smara.

Să nu uităm că, așa cum spunea Tudor Arghezi, „Un învățător este o lumânare care arde luminându-i pe alții”. Să scoatem de sub obroc și lumina cu care Maica Smara a luminat copilăria noastră a atâtor generații.

Foto: newsbucuresti.ro

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati