Majoritatea deceselor în urma accidentelor din Bucureşti provin din rândul pietonilor

Cei mai mulţi morţi în urma accidentelor rutiere din Bucureşti provin din rândul pietonilor. Numai anul acesta în capitală au avut loc 36 de accidente în care au fost implicaţi pietoni, iar 9 persoane au murit şi 27 au fost grav rănite, potrivit stirileprotv.ro.

Graba şi neatenţia, pe de-o parte, dar şi zonele în care trecerile sunt prost amplasate sunt principalele explicaţii ale acestor tragedii.

5 pietoni în mai puţin de 10 minute au traversat neregulamentar pe şoseaua Colentina, în zona Obor. Este un loc în care anual au loc zeci de evenimente rutiere din cauza celor care nu vor să meargă până la pasajul pietonal aflat la un minut distanţă.

Mulţi sar peste bara de protecţie a refugiului de tramvai sau se strecoară prin gardul care separă banda dedicată mijloacelor de transport în comun după care traversează prin fața maşinilor care vin cu viteză.

Claudiu Costea, purtător de cuvânt BPR: ”Am constata cu stupoare faptul că observăm chiar părinţi sau persoane adulte care nu dau un exemplu pozitiv copiilor şi traversează de mâna cu cel mic prin loc nepermis. 290 de lei ar fi amenda minimă. Este o sancţiune mică raportat la consecinţe”.

Mulţi pietoni spun că nu sunt suficiente treceri şi aşa ajung pe carosabil. Dar sunt mulţi şi cei care traversează deşi este roşu la semaforului.

O altă situaţie în care pietonii se pun în pericol este atunci când o persoană începe să traverseze pe culoare roşie a semaforului iar cele din jur o urmează, fără să se asigure dacă s-a făcut sau nu verde. Poliţiştii numesc fenomenul “efect de turmă”.

Autorităţile au propus sancţionarea pietonilor care stau cu ochii în telefon în timp ce traversează însă în urma dezbaterilor publice şi a consultărilor au decis să renunţe la această idee.

 

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati