Mamografii şi ecografii mamare gratuite pentru femeile din Sectorul 1 la Complexul Multifuncţional Caraiman

Primăria Sectorului 1, prin Complexul Multifuncţional Caraiman, asigură gratuit, pentru al doilea an consecutiv, timp de o lună, servicii complete de investigaţii, consult şi consiliere pentru prevenirea şi reducerea cazurilor de cancer la sân.

Astfel, în perioada 17 octombrie-17 noiembrie, toate femeile cu vârsta cuprinsă între 20 şi 69 ani, cu domiciliul în Sectorul 1, au acces gratuit la serviciile de mamografie şi ecografie mamară oferite de Complexul Multifuncţional Caraiman (Str. Caraiman nr. 33A).
Centrul medical aflat în administrarea Primăriei Sectorului 1 dispune de un mamograf de ultimă generaţie care efectuează mamografii 3D cu tomosinteză.

Pentru doamnele cu vârsta cuprinsă între 20 şi 50 ani se recomandă efectuarea iniţial a unei ecografii mamare, iar dacă este cazul, la indicaţia medicului specialist, se poate efectua o mamografie pentru a clarifica anumite aspecte relevate de ecografia mamară.

Doamnele cu vârsta cuprinsă între 50 şi 69 ani, care nu au efectuat o mamografie în ultimii doi ani sunt aşteptate în serviciul de radiologie-imagistică pentru a beneficia de efectuarea mamografiei, gratuit, în această perioadă.

După eliberarea rezultatelor de la ecografia mamară şi/sau a mamografiei, doamnele vor beneficia de servicii de consiliere şi consult senologic prin cabinetul de obstetrică – ginecologie.

Mamografiile se efectuează în zilele de marţi, miercuri şi joi, între orele 09:00 – 13:00. Ecografiile mamare se efectuează în zilele de luni orele 09:00 – 13:00, 15:00 – 18:30 şi joi orele 15:00 – 18:00. Consilierea şi consultul senologic la cabinetul de obstetrică – ginecologie, în zilele de marţi, miercuri şi joi, între orele 09:00 – 15:00.

Pentru programări, persoanele interesate pot suna la următoarele numere de telefon ale Complexului Multifuncţional Caraiman: 021.224.40.73, 021.224.40.29, 021.224.40.28.

„Îmi doresc ca în Sectorul 1 să prevenim şi să reducem cazurile de cancer la sân în rândul femeilor. În fiecare an, în luna octombrie marcăm luna conştientizării şi prevenţiei cancerului de sân. Am decis să reluăm campania de anul trecut- Cancerul poate fi prevenit! Campanie de informare şi prevenţie a cancerului de sân-, pentru că statisticile nu sunt deloc încurajatoare. România se află în continuare pe ultimul loc la nivelul Uniunii Europene la testarea pentru cancerul la sân, în condiţiile în care această boală este una dintre principalele cauze de deces în rândul femeilor. Este esential ca doamnele şi domnişoarele din Sectorul 1 să conştientizeze împortanţa realizării periodice a acestor investigaţii medicale, pentru că un cancer descoperit la timp poate fi tratat şi vindecat, iar uneori poate face diferenţa între viaţă şi moarte”, a declarat primarul Sectorului 1, Clotilde Armand.

Suntem pe ultimul loc în Uniunea Europeană la testarea pentru cancerul la sân
România este pe ultimul loc în UE la testarea pentru cancerul la sân. Rata de incidenţă a cancerului de sân depăşeste cu mult rata celorlalte tipuri de cancer, în toate ţările, indiferent de nivelul de dezvoltare al acestora. De asemenea, reprezintă principala cauză de deces prin cancer, fiind responsabil pentru 15% din totalul deceselor cauzate de aceeastă boală, în rândul populaţiei feminine la nivel global.

Totodată, cancerul de sân este una dintre principalele cauze de deces în rândul femeilor în ţara noastră. În România conform datelor publicate de Institutul Naţional de Sănătate Publică pentru anul 2020, cancerul de sân reprezintă a treia cea mai întâlnită formă de cancer, cu o pondere a cazurilor noi de 12,2%, după cancerul de colon şi cancerul de plămâni. De aceea, prin intermediul acestei campanii, dorim să încurajăm doamnele şi domnişoarele din Sectorul 1 să facă periodic aceste investigaţii medicale esenţiale şi să le ajutăm să descopere la timp o eventuală afecţiune oncologică la sân.

Octombrie este luna de conştientizare a ceea ce reprezintă cancerul de sân. Marcată în ţări din întreaga lume, campania îşi propune să crească atenţia şi gradul de conştientizare privind depistarea precoce, tratamentul, dar şi prevenirea acestei boli deosebit de grave.

În paralel, tot prin Complexul Multifuncţional Caraiman desfăşurăm o campanie gratuită de screening pentru cancerul de col uterin destinată doamnelor cu domiciliul în Sectorul 1, cu vârsta cuprinsă între 25 şi 65 ani. Menţionez faptul că pentru aceste investigaţii nu este nevoie de biletul de trimitere de la medicul de familie.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati