Managerul Institutului „Marius Nasta”: Eu cred că sunt de patru ori mai multe cazuri noi de COVID decât cele raportate

Anul trecut, aveam în noiembrie 10.000 de cazuri pe zi și 1.000 de oameni în terapie intensivă, dar mai puține decese. Acum avem în jur de 5.000 de cazuri pe zi, aproape 1.500 de oameni în terapie intensivă și decese multe, aproape 200 în zilele cu cifre tragice. În realitate câte cazuri noi credeți că există? a fost întrebată dr. Beatrice Mahler, managerul Institutului „Marius Nasta” din București, în emisiunea „În fața ta” de la Digi24.

„Eu cred că sunt de patru ori mai multe decât cele raportate. Părerea mea e că da, sunt 20.000 de cazuri pe zi”, a răspuns managerul Institutului „Marius Nasta” din București.

Medicul a declarat la Digi24 că în opinia sa, sunt schimbări în boala COVID care o fac mai agresivă. „Anul trecut aveam un tablou: debutul bolii, după 6-7 zile pacientul avea evoluție către formă critică, acel procent de 5%. În acest moment, avem o categorie de pacienți care ajung să stea acasă până în ziua a 12-a, a 13-a, care au saturații normale la domiciliu și care ajung, la finalul perioadei, când le scade saturația și se simt rău, să vină la spital și au nevoie de o concentrație foarte mare de oxigen și o admisie extrem de rapidă spre o soluție de ventilație. Și sunt mulți, avem între 8 și 10 pacienți pe care îi îngrijim pe secție împreună cu medicul de terapie intensivă, situație pe care nu am avut-o anul trecut”, a spus Beatrice Mahler. Medicul a adăugat că pacienții fac și complicații diferite față de cele întâlnite anul trecut.

Pe de altă parte, întrebată ce a concluzii a tras din discuțiile cu colegi din alte țări, managerul spune că în alte țări s-a testat mai mult, iar testarea a permis ca acel procent de cazuri critice sau cazuri care au necesitat spitalizare să fie mai mic. Datele care sunt publicate în acest moment indică, practic, că procentul de persoane cu forme moderate sau severe a rămas cam la fel în alte țări. „Dacă facem la noi procentul de persoane care sunt internate raportat la cazurile care sunt diagnosticate, lucrurile nu stau deloc bine, adică la noi procentul este mai mare”, a explicat Beatrice Mahler.

„Dacă ne uităm puțin la tipurile de tulpini care circulă în România, și aici există o diversitate, pentru că într-adevăr avem tulpina britanică, dar avem mutații care sunt ale tulpinii britanice, plus că avem în circulație și alte tulpini care ridică suspiciunea eficienței vaccinului. Eu cred că este o combinație de tulpini care circulă, tulpini care creează o paletă diferită de simptome și pe care nu avem cum s-0 evidențiem fără secvențiere genică la un nivel mult mai crescut sau măcar pentru cazurile acestea”, a arătat Beatrice Mahler.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati