Marcel Boloș: Deblocăm Programul de Fertilizare in vitro/ Prelungim valabilitatea cardurilor de energie

Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, anunță că în ședința de Guvern a intrat un set de măsuri menite să protejeze investițiile pe care le implementăm din bani europeni și să consolideze rolul primăriilor în dezvoltarea comunităților locale.

Vă prezint o sinteză pe scurt a măsurilor:

 

Construim cadrul legal necesar pentru contractarea de împrumuturi de către autoritățile publice locale, pentru a putea termina proiectele nefinalizate din perioada de programare 2014-2020. Asta deoarece în prezent valoarea proiectelor nefinalizate este de aproximativ 600 milioane euro.

Construim cadrul legal pentru a permite primarilor să utilizeze prefinanțarea acordată pana la 31 decembrie 2023 de către autoritățile de management pentru implementarea proiectelor. Este o altă formă de a-i ajuta pe primari să își finalizeze proiectele cu finanțare din fonduri europene.

Construim cadrul legal pentru finanțarea proiectelor din fonduri europene care au rămas fără sursa de finanțare din perioada de programare precedentă.

Deblocăm cereri de rambursare în valoare de peste 15 miliarde de lei, astfel că acestea să poată să fie trimise la Comisia Europeană și să fie încasate de către România in termenul prevăzut de lege.

Asigurăm banii pentru ajustarea de preț la contractele pentru proiectele din PNRR. Astfel, protejăm cele 110 creșe pe care le avem în Planul Național de Redresare și Reziliență.
Sunt măsuri pe care am promis că le vom adopta, pentru a le oferi primarilor sprijin în finalizarea proiectelor din bani europeni, fiind absolut necesar pentru decontarea sumelor declarate deja eligibile în cadrul acestor proiecte. Aceste proiecte sunt într-un stadiu de implementare matur, fiind măsuri necesare pentru a ne asigura că se închid cu succes.

  • Dincolo de acestea, tot astăzi aprobăm o serie de măsuri cu caracter social. Voi reveni într-o postare separată să le detaliez, dar aș puncta că:

Deblocăm Programul Național de Fertilizare in vitro pentru a putea asigura creditele de angajament în valoare de 150 milioane lei.

Prelungim valabilitatea cardurilor de energie, până la 31 mai 2024. Este una dintre cele mai importante măsuri sociale decontate anul trecut din fonduri europene, de care beneficiază 2,8 milioane de locuințe. Pentru că 1,1 milioane beneficiari încă mai au bani pe carduri, era vital să luăm această decizie pentru ca măsura de ajutor pentru facturi să nu se risipească.

În final, pentru că laitmotivul ultimelor luni a fost să facem pașii necesari pentru ca în România să fie generate investiții cu efect multiplicator, nu trebuie trecut cu vederea faptul că am pus bazele cadrului legal ca grupul Romgaz să poată susține investiții majore de interes național pentru creșterea capacității energetice, respectiv să investească profiturile realizate în faza de dezvoltare a proiectului Neptun Deep – cel mai mare proiect de gaze naturale din zona românească a Mării Negre şi cel mai mare proiect de dezvoltare din portofoliul grupului ROMGAZ.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati