Prim-ministrul Marcel Ciolacu i-a felicitat, marţi, pe elevii care au obţinut recent performanţe la Olimpiadele internaţionale de Matematică şi Fizică şi pe profesorii lor coordonatori, în cadrul unei întâlniri care a avut loc la Palatul Victoria.
Potrivit unui comunicat al Guvernului, elevii au obţinut rezultate de excepţie, mulţumită cărora România s-a clasat la Olimpiada Internaţională de Matematică pe primul loc în Europa şi pe locul patru la nivel internaţional, iar la Olimpiada Internaţională de Fizică pe primul loc în Europa şi pe locul trei la nivel mondial.
„Sunteţi mândria generaţiei voastre, a şcolii româneşti şi a întregii ţări! Prin rezultatele voastre de excepţie dovediţi că munca serioasă, dedicarea şi talentul duc către performanţă şi deschid oportunităţi pentru viitoarea voastră carieră. Vă încurajez să vă urmaţi visul şi, indiferent unde vă veţi decide să continuaţi studiile, să nu uitaţi că România are nevoie de oameni ca voi. Calde felicitări vouă, profesorilor coordonatori şi familiilor care au oferit întreaga susţinere de care aveţi nevoie pentru a performa”, a afirmat Marcel Ciolacu, citat în comunicat.
La Olimpiada Internaţională de Matematică, organizată în Japonia, la Chiba, au obţinut medalii de aur David-Andrei Anghel, cu maximum de puncte, Andrei Moldovan, Robert Dragomirescu, Pavel Ciurea de la Liceul Internaţional de Informatică Bucureşti şi Andrei Chiriţă de la Colegiul Naţional de Informatică „Tudor Vianu” Bucureşti, iar medalie de argint Radu Lecoiu de la Liceul Internaţional de Informatică Bucureşti.
Profesorii lor coordonatori sunt conferenţiar universitar dr. Cătălin-Liviu Gherghe – Facultatea de Matematică şi Informatică a Universităţii din Bucureşti (leaderul echipei) şi Lucian Ţurea, Facultatea de Matematică şi Informatică a Universităţii din Bucureşti, fost olimpic internaţional.
La Olimpiada Internaţională de Fizică, organizată tot în Japonia, au obţinut medalii de aur Vlad Ştefan Oros, Liceul Teoretic „Grigore Moisil” Timişoara, Alexandru Momoiu, Liceul Teoretic Internaţional de Informatică Bucureşti, Darius Andrei Dragomir, Liceul Teoretic Internaţional de Informatică Bucureşti, şi de argint Ioan Alexandru Mirică, Liceul Teoretic Internaţional de Informatică Bucureşti, şi Rareş Felix Tudose, Liceul Teoretic Internaţional de Informatică Bucureşti.
Lotul României a fost coordonat de profesor-doctor Delia Davidescu de la Liceul Teoretic Internaţional de Informatică Bucureşti şi de conferenţiarul universitar dr. Popescu Sebastian-Dumitru de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”, Iaşi.