Marcel Ciolacu, primit de premierul Giorgia Meloni: ”Veniți să investiți în România, pentru că veți avea numai de câștigat!”

Marcel Ciolacu s-a întâlnit joi la Roma cu premierul italian Giorgia Meloni. Cei doi oficiali au avut discuții despre parteneriate strategice și economice, despre ajutorul pe care România îl va da pentru reparațiile Columnei lui Traian, despre comunitățile de români din Italia și susținerea Italiei privind intrarea țării noastre cu drepturi depline în Schengen. 

  • ”Astăzi, România şi Italia trec într-o nouă etapă de dezvoltare a Parteneriatului nostru Strategic Consolidat. La 13 ani de la ultima reuniune interguvernamentală în acest format, care a avut loc la Bucureşti, avem ocazia să scriem un nou capitol important în istoria relaţiilor noastre bilaterale, a spus premierul în declaraţia comună cu premierul Italiei”, a transmis premierul României.

Marcel Ciolacu a arătat că Declaraţia comună pe care au semnat-o astăzi pune bazele unui plan de acţiune care va întări la un alt nivel relaţiile dintre statele noastre.

Prim-ministrul României a mai spus că peste 1 milion de români trăiesc în Italia, iar numărul familiilor mixte şi a celor cu dublă cetăţenie este în continuă creştere: ”Doresc să mulţumesc tuturor celor care i-au făcut să se simtă bine primiţi pe românii care trăiesc aici şi să le transmit românilor din Italia faptul că Executivul pe care îl conduc este la dispoziţia lor. Vom face tot ce se poate pentru ca legăturile lor cu ţara să fie tot mai puternice.”

  • Sunt aici pentru a da un semnal puternic şi către firmele italiene. Veniţi să investiţi în România, pentru că veţi avea numai de câştigat! Mediul de afaceri italian prezent deja în România contribuie la dezvoltarea economică a ţării noastre. Chiar zilele trecute am fost la un şantier naval cu acţionariat italian unde lucrează 4 mii de oameni şi am fost impresionat de modul şi condiţiile de lucru. Dorim să folosim şi mai mult know-how-ul din Italia şi să realizăm un transfer de competenţe şi cunoştinţe în aşa fel încât competitivitatea economică a ambelor state să crească şi să dezvoltăm cât mai multe iniţiative comune”, a mai afirmat Marcel Ciolacu.

Principalele declarații ale premierului Marcel Ciolacu:

• Astăzi, România și Italia trec într-o nouă etapă de dezvoltare a Parteneriatului nostru Strategic Consolidat.
• La 13 ani de la ultima reuniune interguvernamentală în acest format, care a avut loc la București, avem ocazia să scriem un nou capitol important în istoria relațiilor noastre bilaterale.
• Declarația comună pe care am semnat-o astăzi pune bazele unui plan de acțiune care va întări la un alt nivel relațiile dintre statele noastre.
• Am apreciat deschiderea doamnei Președinte privind intensificarea cooperării economice, dar și pentru valorizarea diasporei românești care trăiește în Italia, precum și a comunității italiene din țara noastră.
• Cu toții știm importanța legăturilor istorice și culturale care unesc statele noastre. Suntem latini, iar pentru mulți dintre noi Italia este ca o a doua casă. Românii de aici și-au demonstrat deja contribuția la dezvoltarea relațiilor dintre țările noastre. Uneori, trebuie să admitem, că politicienii nu s-au ridicat la nivelul potențialului nostru comun, dar ne propunem amândoi, doamnă Președinte, să schimbăm acest lucru.
• În spiritul acestor legături istorice, am decis în calitate de Prim-Ministru al României să contribuim la reparațiile realizate în prezent Columnei lui Traian, un monument care reprezintă o piatră de temelie pentru poporul român, dar și a relațiilor culturale dintre cele două națiuni.

• Trebuie să ne protejăm valorile, să ne respectăm istoria și să învățăm din ea, privind împreună înainte spre ceea ce putem face pentru a menține pacea și stabilitatea pe continentul nostru și la nivel internațional.
• Peste 1 milion de români trăiesc în Italia, iar numărul familiilor mixte și a celor cu dublă cetățenie este în continuă creștere. Doresc să mulțumesc tuturor celor care i-au făcut să se simtă bine primiți pe românii care trăiesc aici și să le transmit românilor din Italia faptul că Executivul pe care îl conduc este la dispoziția lor.
• Vom face tot ce se poate pentru ca legăturile lor cu țara să fie tot mai puternice. De altfel, chiar ieri am avut o întâlnire cu reprezentanții diasporei românești din Italia și pot să vă spun, doamnă Președinte, că apreciază eforturile dumneavoastră și sprijinul oferit.
• De aceea, un aspect discutat intens, prevăzut și în documentele semnate,sete prevede intensificarea cooperării pentru protejarea lucrătorilor români din Italia, combaterea criminalității și mobilitatea forței de muncă în condiții sigure.
• Vreau să vă mulțumesc în mod special, atât dumneavoastră cât și Ministerului Muncii și Politicilor Sociale din Italia, pentru deblocarea situației în ceea ce privește soluționarea dosarelor de pensie ale românilor care au lucrat în Italia. Dacă până acum durata de așteptare pentru soluționarea unui dosar ajungea la 2-3 ani, acum, prin suplimentarea funcționarilor italieni care se ocupă de acest lucru, acest termen s-a redus la 3-4 luni.
• Este extrem de important pentru un premier de stânga să aibă grijă de românii care se află în pragul pensionării, indiferent că trăiesc în țară sau în diaspora. Și vă mulțumesc încă o dată pentru acest lucru!
• În același timp, contez pe sprijinul dumneavoastră pentru a reuși să finalizăm și negocierile asupra Acordului dintre Episcopia Ortodoxă Română și guvernul italian, începute în 2012, cu privire la statul clerului ortodox românesc din Italia. Episcopia Ortodoxă reprezintă un sprijin esențial pentru românii de aici și sunt convins că vom ajunge la un consens.
• Pe de altă parte, în ședința comună de astăzi ne-am concentrat pe dimensiunea economică. Italia este al doilea partener comercial al României. Avem semnale că statisticile oficiale vor arăta că schimburile comerciale bilaterale au depășit 20 de miliarde de euro în 2023, un nou record.
• În același timp, observ cu satisfacție că românii de aici au ajuns pe locul doi într-un clasament al străinilor care își deschid afaceri în Italia, cu zeci de mii de firme și întreprinderi individuale. În plus, mai multe companii românești importante au investit în Italia în ultimii ani: Banca Transilvania, Digi, Bitdefender sau UiPath, toți lideri în domeniile lor de activitate.
• Îmi doresc ca acest lucru să continue să se dezvolte, iar interesul ridicat pentru Forumul Economic Italia-România care va avea loc în această după-amiază confirmă pe deplin acest lucru.
Sunt aici pentru a da un semnal puternic și către firmele italiene. Veniți să investiți în România, pentru că veți avea numai de câștigat! 
• Mediul de afaceri italian prezent deja în România contribuie la dezvoltarea economică a țării noastre. Chiar zilele trecute am fost la un șantier naval cu acționariat italian unde lucrează 4 mii de oameni și am fost impresionat de modul și condițiile de lucru.
• Dorim să folosim și mai mult know-how-ul din Italia și să realizăm un transfer de competențe și cunoștințe în așa fel încât competitivitatea economică a ambelor state să crească și să dezvoltăm cât mai multe inițiative comune.
• Într-o anumită măsură, antreprenorii din România și din Italia ne-au luat-o înainte, iar noi trebuie să ne propunem să întărim aceste legături economice și să facilităm acoperirea mai multor piețe.
• În prezent, avem multe proiecte comune de o importanță strategică.

• În zona transporturilor și construcțiilor, în materie de energie sau în domeniul apărării, există un potențial semnificativ pe care dorim să îl valorizăm. De aceea, miniștrii de resort au discutat intens fiecare problematică în vederea identificării celor mai bune soluții pentru întărirea cooperării noastre.
• Totodată, astăzi am discutat și despre agenda europeană și internațională. România și Italia privesc la fel multe dintre provocările cu care ne confruntăm în prezent.
• Avem nevoie de o lume în care regulile internaționale să fie respectate, trebuie să ne protejăm valorile, iar Uniunea Europeană și NATO trebuie să ne ajute să identificăm cele mai bune soluții comune.
• Sunt convins că împreună, România și Italia, vor continua să fie actori influenți în cele două structuri internaționale și vom ajuta la modernizarea acțiunii lor în așa fel încât să devină mai eficiente.
• În același timp, apreciez sprijinul necondiționat al Italiei pentru aderarea României la spațiul Schengen. Vom continua să ne bazăm pe Guvernul italian și pe dumneavoastră personal pentru finalizarea acestui proces cât mai repede.
• La fel ca doamna Președinte Meloni, sunt un premier pragmatic și axat pe rezultate. Prin urmare, voi solicita colegilor mei să urmărească îndeaproape planul de acțiune discutat pentru ca următoarea reuniune a celor două guverne să se realizeze mult mai rapid și să putem prezenta rezultate palpabile. Potențial există, dar este nevoie ca România și Italia să demonstreze mai multă ambiție.

Doamnă Președinte Meloni, dragă Giorgia, își mulțumesc pentru dialogul foarte bun de astăzi și deschiderea de care dai dovadă. Sunt convins că suntem pe drumul cel bun atât în ceea ce privește întărirea parteneriatului nostru strategic, cât și a prieteniei sincere dintre națiunile noastre.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati