”Marți va fi grevă!” Elevii nu se întorc mâine la clase, iar anul școlar ar putea fi prelungit

Greva profesorilor continuă, spun liderii sindicatelor din învățământ. Aceștia spun că, în continuare, nu au fost convinși de oferta Guvernului.

În tot acest timp, părinții și elevii încearcă cu disperare să ia măsuri pentru susținerea examenelor naționale și de Bacalaureat. În acest sens, mai mulți părinți au lansat o petiție pentru organizarea examenelor de Evaluare Națională și Bacalaureat la datele fixate acum.

După ultima rundă de negocieri și majorările primite, cadrele didactice și-au luat angajamentul să anunțe, până marți, dacă renunță la grevă. Au făcut marele anunț încă de duminică: nu acceptă să revină la catedră, notează Antena3 CNN.
  • Aceștia cer ca Guvernul să adopte un act normativ prin care să fie siguri că salariul profesorului debutant va fi la valoarea celui mediu brut pe economie. Dacă Guvernul nu va face acest lucru până la finalul săptămânii, atunci vom asista la prelungirea anului școlar și la amânarea examenelor naționale.

”Nu ne mai certați, nu ne mai trimiteți la clase”

Între timp, premierul Nicolae Ciucă a transmis, luni, un mesaj de ultimă oră pentru profesorii greviști.

„Majorările salariale deja decise de Guvern sunt consolidate în noua grilă de salarizare. Am deblocat posturile în educație, pentru a nu afecta calitatea actului de învățământ din cauza numărului insuficient de profesori”, le-a transmis premierul, luni, dascălilor.

Cadrele didactice însă nu cedează.

”Nu ne mai certați, nu ne mai trimiteți la clase, schimbați-vă discursul și asumați-vă că educația va fi, începând de astăzi, prioritate națională și nu numai pentru noi, angajații din sistem, ci și pentru cei peste 3 milioane de elevi în spatele cărora vă ascundeți și pe care încercați, prin declarații, să-i întoarceți împotriva noastră”, se arată într-un comunicat trimis de Federația Sindicatelor Libere din Învățământ „Spiru Haret”.

”Marţi va fi grevă!”

”Guvernul nu și-a asumat nimic. Este clar că nu credem! În momentul de față, o notă de fundamentare poate fi mai credibilă decât o lege. Marți va fi grevă! Este voința exprimată de colegii noștri, până când vor hotărî tot colegii noștri să suspende această acțiune de protest.

Mesajele care au fost transmise și nu de puține ori de către politicieni și de către Guvern nu făceau altceva decât să încerce să creeze o dezbinare între noi, părinți și elevi. Lucru care nu este de acceptat, în fond. Și la urma urmei, lucrurile pentru care noi ne batem, în momentul de față, nu sunt legate strict numai de salarizare, sunt legate de finanțare a sistemului de învățământ.

Și nu uitați că în șase luni, politicienii noștri, cei din Parlament și bineînțeles și Guvernul României, vor trebui să propună o lege a bugetului de stat și, bineînțeles, pe noul pachet legislativ, trebuie să asigure finanțare de 15% din bugetul general consolidat.

Ori, deja din sursele noastre, ni se transmite foarte clar că Parlamentul nu are de gând să pună în aplicare articolul respectiv. Când vorbim de finanțare a sistemului de învățământ, acolo vorbim de toți, nu numai de salarii, de personal.

Reacția colegilor rămâne o reacție de nemulțumire. Ei și-au exprimat-o foarte clar. Eu nu pot susține altceva decât ceea ce își doresc colegii mei”, a spus la Antena 3 CNN, Marius Nistor, președintele Federației Sindicatelor din Educație „Spiru Haret”.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati