Mașinile second hand din România, mai scumpe ca niciodată

Prețurile mașinilor second hand din România au atins cel mai înalt nivel din istorie, din cauză că multe persoane nu își permit să mai cumpere o mașină nouă și o păstrează pe cea veche.

Potrivit unei analize a instant.ro, prețul mediu de achiziție a unei mașini la mâna a doua este cu 17% mai mare decât 2022, ajungând la 12.800 de euro.

Aceste prețuri au explodat din cauza numărului mic de mașini scos la vânzare și a inflației ridicate.

Ce se va întâmpla în viitor cu piața mașinilor second-hand

Prețurile mașinilor second-hand au crescut și pentru că numărul autoturismelor noi aflate pe stoc este mai mic, dar și pentru că timpul de așteptare a livrării mașinilor a crescut considerabil. Acestea sunt doar câteva dintre motivele pentru care clienții ce vor o mașină nouă se îndreaptă spre piața second-hand.

În perioada următoare, prețurile ar urma să fie corectate, pe măsură ce problemele care au provocat lipsa componentelor în ultimii doi ani se vor rezolva.

Situația este asemănătoare și pe piața auto europeană. Prețurile au crescut în medie, de la 9,6% în Spania, până la aproape 28%, în Italia. În Germania, mașinile second-hand sunt mai scumpe cu 10% în comparație cu anul trecut.

În Statele Unite, prețurile autoturismelor second-hand par să scadă.

În comparație cu anii trecuți, șoferii sunt mai interesați de motorizările pe benzină, în defavoarea celor pe diesel, potrivit digi24.ro, citat de b1tv.ro.

Conform unei analize ce a luat în calcul 645.000 de mașini rulate, produse în intervalul 2010-2023, românii își schimbă mașina cel mai frecvent în intervalul 150.000 și 200.000 de kilometri parcurși.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati