Processing

Donează prin Transfer Bancar în contul Asociației Global Inclusion

  • lei *

Masterplanul Velo a fost finalizat/ Bujduveanu: ”Un pas real spre un oraș în care bicicleta devine parte din viața de zi cu zi””

Masterplanul Velo, documentul-cadru care vizează transportul bicicliştilor din Capitală, este gata redactat şi urmează să ajungă în Consiliul General pentru aprobare, anunţă primarul interimar Stelian Bujduveanu.

  • Până în 2035, ar urma să se facă 565 de kilometri de pistă de biciclete.

“După luni de muncă, consultări și dezbateri, documentul este gata și îl voi transmite în curând Consiliului General al Municipiului București pentru aprobare. Masterplanul Velo propune o rețea coerentă de piste pentru biciclete care va lega locuințele de locurile de muncă, școli, instituții, zone comerciale. E o infrastructură gândită ca parte integrată din dezvoltarea urbană.”, arată Stelian Bujduveanu.

  • Realizarea rețelei se va face prin colaborare – Primăria Capitalei împreună cu cele 6 primării de sector.

Urmează aprobarea în Consiliul General, apoi începem elaborarea studiilor de fezabilitate. Până în 2035, ne-am propus:

🚲 150 km de trasee principale
🚲 415 km de trasee secundare
🅿️ + facilități esențiale: rastele, parcări, reglementări clare, trasee sigure și bine structurate

”Știu că nu se schimbă totul peste noapte, dar Masterplanul Velo este un început serios și asumat. Un pas real spre un oraș în care bicicleta devine parte din viața de zi cu zi”, a completat sursa citată.

Principalele trasee de piste pentru biciclete propuse de municipalitate sunt:
– „Floreasca – Pipera – ZOO Băneasa” – 16,23 de km (ar lega Nordul de centrul Capitalei. Acesta ar conecta și traseele deja existente de pe Șoseaua Pipera și Fabrica de Glucoză/Petricani)
– „Dimitrie Cantemir – Obregia” – 6,65 km (ar lega zona centrală de sud, făcând și conexiunea cu Parcul Tineretului)
– „Bucureștii Noi” – 8,91 km (ar face legătura între zona de nord-vest și Piața Victoriei, făcând și conexiunea cu Parcul Regele Mihai I. De asemenea, ar conecta și traseele deja existente de pe Șoseaua Kiseleff, Bulevardul Aviatorilor și Piața Victoriei (care continuă în Calea Victoriei)
– „Victoriei – Giurgiului” – 3.97 km (ar lega centrul orașului și Șoseaua Giurgiului, deservind și Parcul Carol. De asemenea, ar conecta și traseele existente de pe Calea Victoriei, Splaiul Independenței și Șoseaua Giurgiului)
– „Colentina – Carol I” – 6,11 km (ar conecta centrul de zona de nord-est. De asemenea, va conecta și traseul existent pe Strada Petricani)
– „13 Septembrie – Ghencea” – 7,46 km (ar urma să conecteze centrul de zona de vest. De asemenea, ar face conexiune și cu traseele existente de pe Calea Victoriei, Splaiul Independenței și Prelungirea Ghencea)
– „Pantelimon” – 7,19 km (ar face legătura între centru și zona de est)
– „Drumul Taberei – Elisabeta” – 7,76 km (ar urma să conecteze centrul de zona de vest)
– „Traseul Liniei” – 14,94 km (ar urma să facă legătura între vest și sud. De asemenea, se va conecta cu traseele existente pe Splaiul Independenței și în Parcul Liniei)
– „Semicircular” – 8,88 km – Ar lega Cartierul Cotroceni și Piața Muncii, conectând și Piața Victoriei – Ștefan cel Mare – Obor. În plus, s-ar conecta și cu traseele de pe Splaiul Independenței, Strada Buzești, Calea Victoriei și Bulevardul Decebal
– „Splaiul Independenței” – 3,63 km (ar urma să facă legătura intre infrastructura existentă pe Splaiul Independenței și Lacul Morii)
– „Splaiul Unirii” – 6,26 km (legătura între centru și zona de sud-est)
– „Unirii – Pallady” – 8,97 km (leagă centru de zona de est. Totodată, s-ar conecta cu pistele existente pe Bulevardul Decebal și Strada Liviu Rebreanu)
– „Iuliu Maniu” – lungime estimată de 6.74 km (ar urma să lege zona Grozăvești de vestul orașului. De asemenea, s-ar conecta și cu traseele existente pe Splaiul Independenței și Drumul Osiei)
– „Matei Basarab – Basarabia” – 6,18 km (ar urma să conecteze zona centrală de zona de est și s-ar conecta și cu traseele de piste existente pe Bulevardul Decebal)
– „Rahova – Alexandriei” – 7,66 km (ar face legătura între zone de centru și zona de sud-vest și s-ar conecta cu pistele existente de pe Splaiul Independenței și Calea Victoriei)
– „Inel Median Sud” – 7,50 km (ar urma să facă conexiunea între Strada Berzei – Parcul Izvor și Calea Călărași, prin partea sudică a inelului median al Capitalei. Pe lângă asta, s-ar conecta și cu traseele de piste de pe Splaiul Independenței și Strada Berzei)
– „Inelul Median Nord” (traseul ar urma să treacă pe străzile: Știrbei Vodă, C.A. Rosetti, Maria Rosetti, Popa Petre, Zece Mese, Piața Foișorul de Foc, Strada Traian, Mihăileanu Ștefan, Doctor Burghelea, Prof. Dr. Mihail Georgescu)
– Inelul Zero- în jurul Pieței Unirii + o parte din Splaiul Independeței.
  • ”Siguranța este prioritatea absolută – atât pentru bicicliști, cât și pentru pietoni și șoferi. Știu că mulți oameni își doresc să meargă cu bicicleta, dar n-o fac pentru că nu se simt în siguranță. Acest plan își propune să schimbe exact asta.”, a conchis Bujduveanu.

 

Proiectul jurnalistic newsbucuresti.ro este un proiect susținut de AGI
- o asociație neguvernamentală, apolitică și non-profit.
Depinde și de tine să susții o presă independentă.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati