MCID a publicat în transparenţă versiunea actualizată a Strategiei Naţionale în domeniul Inteligenţei Artificiale

Ministerul Cercetării, Inovării şi Digitalizării (MCID) a publicat în transparenţă decizională versiunea actualizată a Strategiei Naţionale în domeniul Inteligenţei Artificiale (SN-IA) 2024-2027, însoţită de proiectul de Hotărâre de Guvern pentru adoptarea acesteia şi Nota de fundamentare.

„Ne-am asigurat că drepturile românilor vor fi protejate online. Strategia a beneficiat de o consultare publică extinsă, începând din septembrie 2023. Propunerile Comitetului Român pentru Inteligenţă Artificială şi ale celorlalte organizaţii au fost temeinic analizate şi sunt integrate. IA este viitorul economiei digitale globale, iar România va fi parte a acestui viitor, valorificând extraordinarul potenţial al ţării în IT şi tehnologii emergente!”, a precizat ministrul Digitalizării, Bogdan Ivan.

În elaborarea SN-IA au fost luate în considerare recomandări concrete formulate de organizaţiile internaţionale, recomandări ce vizează:

1) Realizarea investiţiilor în cercetarea şi dezvoltarea în domeniul IA;

2) Promovarea unui ecosistem digital pentru IA;

3) Oferirea unui mediu politic propice pentru IA;

4) Consolidarea capacităţii umane;

5) Cooperarea internaţională pentru IA de încredere.

SN-IA se bazează pe acţiunile concrete propuse la nivelul Uniunii Europene, dar este, de asemenea, ancorată în situaţia actuală şi contextul românesc, atât în ceea ce priveşte IA, cât şi domeniile conexe principale: cercetarea şi dezvoltarea, inovarea, competitivitatea economiei, educaţia, digitalizarea administraţiei şi a societăţii.

Proiectul de Hotărâre de Guvern, Nota de fundamentare, Strategia Naţională IA şi Anexa 2 privind aprobarea Strategiei Naţionale în domeniu Inteligenţei Artificiale sunt accesibile la adresa https://www.mcid.gov.ro/transparenta-decizionala-2/.

Propunerile, sugestiile şi opiniile cu valoare de recomandare asupra proiectelor de acte normative se primesc în termen de 10 zile de la data de 31 ianuarie 2024, la adresa de email consultare@mcid.gov.ro sau la sediul Ministerului Cercetării Inovării şi Digitalizării din str. Mendeleev, nr. 21-25, cod 010362, Bucureşti.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati