Mecanicii Metrorex vor învăța să opereze noile trenuri Metropolis

Mecanicii și tehnicienii vor învăța să opereze noile trenuri de metrou Metropolis cu ajutorul unui simulator. Acesta este instalat în stația Valea Ialomiței de pe Linia 5, unde reprezentanții Metrorex au semnat procesul verbal de recepție, potrivit unui comunicat de presă al companiei Alstom.

Simulatorul este proiectat special pentru linia 5, cu scopul implementării sistemului CBTC – Communication Based Train Control, care ar urma să permită intervale de succedare între trenuri de 90 de secunde.

„Simulatorul reproduce în mediu digital elemente reale cum ar fi calea de rulare, stațiile, depoul și echipamentele de semnalizare și control de pe Linia 5, creând scenarii realiste folosind tehnologia Realității Virtuale, creând efectiv o „dublură digitală” a infrastructurii și a materialului rulant, în scopul instruirii personalului.

Include, de asemenea, o replică la scară 1/1 a cabinei mecanicului de pe trenurile de metrou Alstom Metropolis care urmează să circule pe Magistrala 5, prima linie de metrou din București și din România echipată cu sistem de control al traficului de tip CBTC. Acesta va permite intervale de succedare între trenuri de  90 de secunde.” transmite producătorul francez.

Cu ajutorul simulatorului vor fi pregătiți instructorii Metrorex, care vor învăța, la rândul lor, mecanicii de tren.

În prezent, șase instructori urmează un program de pregătire cu experții Alstom, pentru a obține calificarea necesară în vederea formării viitorilor mecanici.

Primul tren Metropolis, expus ca la muzeu în Depoul Berceni

Patru trenuri de metrou Metropolis sunt în Capitală, în Depoul Berceni, în proceduri de testare și validare, se precizează în comunicatul companiei. Până la punerea acestora în circulație, mai este un drum lung de parcurs.

În cazul primului tren Metropolis, botezat „Giurgiu”, este vorba despre 10.000 de kilometri de „rodaj”. Spre sfârșitul lunii septembrie, acesta parcursese doar 266 kilometri din totalul impus prin reglementările de siguranță.

Previziunile pentru celelalte trenuri din lot tind să se arate mai optimiste, deoarece nu ar mai trebui parcurși decât 2.000 de kilometri per tren în vederea introducerii în circulație.

Este cazul fratelui „Ilfov”, al doilea tren Alstom Metropolis care a sosit în noaptea de 5 spre 6 iunie în depoul Metrorex din Berceni. Ambele fac parte din lotul de 13 rame care vor fi folosite pe magistrala M5.

Fiecare tren are în dotare câte 6 vagoane și 216 locuri într-o dispunere longitudinală, iar capacitatea maximă este de 1.200 pasageri.

La finalul lunii iunie, Buletin de București scria cum penalităţile pentru compania franceză Alstom au ajuns la 24 de milioane de euro, pentru că nu a livrat la timp trenurile Metropolis. Anunţul a fost făcut de preşedintele Consiliului de Administraţie al Metrorex, Mihai Barbu, invitat la TVR Info, citat de Economedia.

„Conform contractului putem să îi penalizăm (n.red-Alstom) pentru că nu au livrat trenurile la timp. S-a ajuns la penalități de 24 milioane euro. E enorm. În mod normal, din cele 13 trenuri care trebuiau livrate, 10 trebuiau să vină anul acesta și trei anul viitor. Este un grafic de livrare care este depășit de mult timp. Așa am convenit”, a declarat Mihai Barbu, președintele Consilului de Administrație al Metrorex la TVRInfo.

Încă de la începutul lui 2024 se discuta de penalităţi de milioane de euro pe care producătorul francez ar trebui să le plătească statului român. Ele au crescut constant, aşa cum Buletin de Bucureşti a consemnat în repetate rânduri:

Contractul pentru dintre Alstom și Metrorex a fost semnat încă de la începutul lunii decembrie 2020. Acesta prevede asigurarea unui total de până la 30 de trenuri Metropolis pentru noua Magistrală 5, livrate în două tranșe. Valoarea contractului pentru primele 13 trenuri este de peste 100 de milioane de euro.

Acest contract poate fi extins cu opțiunea de livrare a încă 17 trenuri, pe baza unei comenzi din partea beneficiarului, valoarea totală a proiectului putând ajunge la 240 de milioane de euro.

sursa: Buletin de Bucuresti

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati