Medic ATI la Spitalul Colentina: Vlad Voiculescu ne-a făcut un foarte mare rău tuturor

Laura Zarafin, specialist ATI la Spitalul Colentina, îl critică pe Vlad Voiculescu pentru afirmațiile despre presupusele diferențe în raportarea deceselor de Covid și spune că a făcut ”un foarte mare rău tuturor”.

Ea a explicat procedura de înregistrare a deceselor, precizând că ”nimeni nu poate ascunde morţii”.

Replica medicului Laura Zarafin vine după ce Voiculescu a deschis o dezbatere despre presupuse diferențe în modul de raportare a deceselor și a spus că la Spitalul Colentina din București ar fi peste 500 de decese neraportate. Spitalul Colentina a transmis luni că a renumărat cazurile și nu a constatat nici o diferență.

”Eu nu am înţeles ce a vrut să spună dl fost ministru, nu a fost foarte clar în exprimare, dar ne-a făcut un foarte mare rău tuturor. Nu de alta, dar nimeni nu poate ascunde morţii, iar despre metoda de raportare putea să discute altfel”, a scris Zarafin pe Facebook.

Zarafin: Nu ai cum să nu înregistrezi vreun decedat

Medicul de la Spitalul Colentina a mai spus că persoane cu forme critice de Covid 19 stau încă în UPU aşteptând un loc la ATI. Ea a adăugat că, atunci când moare un om, medicul de gardă ATI completează o mulţime de acte, întocmeşte epicriza de deces, care conţine toate informaţiile despre evoluţia pacientului, terapia aplicată, parametrii ventilatori şi rezultate ale analizelor.

”Pune apoi diagnosticele de deces, specificând cauza imediată a decesului, precum şi cauze antecedente şi alte stări morbide importante. Registratorul medical introduce apoi cardul de sănătate al omului care a decedat în sistem şi se trec datele (nu numai decesul, ci şi nr foii de observaţie , CNP -ul pacientului şi cod de caz de la DSP). Ideea este că nu ai cum să nu înregistrezi vreun decedat , ba încă asta se întâmplă imediat”, explică medicul Laura Zarafin.

De asemenea, precizează că toate documentele merg la medicină legală de unde medicul anatomopatolog eliberează certificatul constatator al decesului în care sunt înscrise cauzele , certificat cu care un membru al familiei merge la starea civilă, la primărie , unde se eliberează certificatul de deces.

Medicul mai afirmă că pacienţii care decedează cu afectare pulmonară foarte mare, de peste 75% chiar dacă PCR -ul este negativ (se negativează de obicei după 14 zile), au drept cauză de deces tot disfuncţia respiratorie (hipoxică, hipercapnică) care apare prin furruna citokinică (hiperreacţie a sistemului imun la prezenţa virusului).

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati