Medic ATI: „Să avem în vedere transferarea pacienților COVID în străinătate”

Vicepreședintele Societății Române de ATI, Dorel Săndesc, propune autorităților să ia în discuție transferarea de pacienți COVID în stare gravă în alte țări, unde există locuri disponibile.

„Suntem într-o situație critică. Acum avem o situație în care aceste țări vest-europene, datorită nivelului ridicat de vaccinare, chiar dacă au un număr mare de bolnavi, au un număr mic de pacienți care au nevoie de spitalizare și mai ales de pacienți care au nevoie de ATI, ei nu sunt saturați ca secții ATI. Noi decontăm o dureroasă notă de plată pentru toate eșecurile de până acum – nivelul scăzut de vaccinare…Da, există necesitatea creșterii capacității de primire a pacienților critici, dar între timp, spitalele și-au reluat, în mod firesc, activitatea de îngrijire și tratare a pacienților non-COVID, care a determinat inevitabil și umplerea secțiilor ATI cu pacienți critici non-COVID. Acești pacienti nu pot fi scoși de pe secțiile ATI, marile urgențe nu pot fi programate.

Este tot mai dificil să extinzi zona COVID, pentru că nu ai unde fizic. Un pat ATI necesită tehnologie avansată, iar o improvizație rapidă pentru creșterea numărului de paturi poate duce la o nouă tragedie precum cea petrecută anul trecut la Piatra Neamț sau cea din ianuarie de la Spitalul Matei Balș din București…. O parte din infrastructura în care s-au extins secțiile ATI s-a făcut cu lucrări rapide, nu complete și unele au cedat, nu mai sunt funcționale, prezintă avarii periculoase.

Colegii le-au raportat și nu sunt de acord să continue activitatea, pentru a nu crea un nou pericol al unei noi tragedii de tipul Piatra Neamț sau Spitalul Balș”, a declarat medicul, marți seară, într-o intervenție la Digi24.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati