Medicii cer extinderea testării COVID-19 și la copiii sub 6 ani

Medicii cer extinderea testării pentru COVID-19 în rândul copiilor sub 6 ani, după ce Unităţile de Primiri Urgenţe şi camerele de gardă ale spitalelor de pediatrie depistează tot mai multe cazuri grave în rândul pacienţilor cu vârste fragede, scrie antena3.ro.

Grav este că unii părinţii refuză internarea micuţilor deşi aceştia au forme serioase de boală, şi necesită spitalizare.

În aceste condiţii specialiştii atrag atenţia că ar putea să apară rapid focare în unităţile de învăţământ dacă părinţii nu vor fi atenţi la simptomele copiilor.

Cei mai mulți copiii infectați cu SARS-COV-2, care sunt depistați în camerele de gardă, prezintă febra, tuse, dureri de cap, deshidratare și probleme digestive.

Medicii recomandă testarea dacă un copil prezintă cel puțin febră.

Mulţi părinţi sunt îngrijoraţi de focarele care ar putea să apară în şcoli, atunci când elevii se întorc în bănci.

Medicii cer exinderea testării şi în cazul copiilor sub 6 ani, după ce cazurile în rândul celor mici au început să crească.

De exemplu la Spitalul Grigore Alexadrescu din Bucureşti, numărul celor suspecţi şi confirmaţi creşte de la o zi la alta.

Secţia de Terapie Intensivă este aproape plină, acolo sunt şi 2 copii de de 2 luni şi 16 ani intubaţi.

”În continaure avem copii intubați, starea lor este ușor favorabilă. Ne ocupăm de ei și sperăm că o să trecem cu bine peste acest val.

Copii aceștia foarte mici, care vin cu infecție cu SARS-COV-2, cu siguranță au o sursă apropiată, cel mai probabil în familie. Când avem un copil mic, nou născut, încercăm să limităm puțin vizitele celor din jur”, a declarat Diana Antăluță, medic infecţionist la Spitalul Grigore Alexandrescu.

În ciuda pericolului evident, unii părinţi refuză internarea.

”Sunt detectați aproape în fiecare oră cu teste pozitive, dar părinții își asumă tratamentul acasă. Probabil nu isi dau seama și nu realizează gravitatea complicațiilor unui tratament acasă și a lipsei investigațiilor din cadrul spitalelelor”, a spus Claudia Cobzariu, coordonatorul Compartimentului ATI COVID-19.

Cazuile sunt depistate şi în cabinetele medicilor de familie.

”În ultimele 14 zile au fost plecați în concedii cu părinții, au fost în zone unde nu s-a purtat mască, nu s-au respectat regulile de distanțare socială, nu au existat dezinfectați și nu s-au folosit”, a declarat Valeria Herdea, medic de familie.

În ultima perioadă sunt raportate zilnic aproximativ 100 de noi îmbolnăviri în rândul copiilor şi tinerilor.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati