Medicul Mihai Craiu: „Masca la interior este absolut ESENȚIALĂ”

Masca de protecție la interior este „extrem” de importantă, susține medicul pediatru Mihai Craiu. Motivul a fost explicat într-o dezbatere organizată luni pe tema vaccinării copiilor împotriva COVID-19.

„Masca este foarte importantă. Ştim din studiile experimentale pentru gripă că particulele, în funcţie de tipul de eveniment, fie vorbit, fie cântat, fie strănutat, putem să transmitem aceste picături purtătoare de virus la distanţa mai mari de doi metri. (…) Există dovezi în prezent că folosirea măştilor poate să scadă încărcătura transmiterii virale, adică doza infectantă. (…)

Dacă adăugăm o mască pe oricare – fie pe transmiţător, fie pe expus – se observă o scădere a încărcăturii virale şi dacă şi celălalt poartă mască, evident că scade şi mai mult această încărcătură virală. (…)

Dacă nu poartă nimeni mască, riscul de transmitere ţine de expunere, de timpul expunerii. (…)

Dacă toate persoanele poartă masca corect în interior tot timpul cât stau în interior, există o minoritate de persoane care ar putea fi infectate, dar sunt atât de puţine, încât este absolut raţional să existe acele recomandări de obligativitate de purtării măştii. Masca este absolut esenţială (…). S-a observat că ridicarea totală a oricăror fenomene de distanţare şi de purtare a măştii în interior a dus la recrudescenţă în condiţiile apariţiei mutaţiei Delta, care este mult mai transmisibilă.

Masca în interior este extrem de importantă”, a explicat medicul Mihai Craiu, la dezbaterea „Vaccinul anti-COVID pentru copii: cum ne protejăm copiii, odată ce începe şcoala?”, organizată de Salvaţi Copiii România, scrie pressonline.ro.

În același timp, riscul deceselor COVID-19 în cazul copiilor rămâne redus, susține medicul, citând studiile existente până la sfârșitul anului 2020.

„Mesajul cel mai important care trebuie transmis către părinţi în acest moment este că toate analizele epidemiologice, inclusiv această prestigioasă publicaţie European Journal Academiology, care a evaluat studiile ştiinţifice publicate până la finalul anului trecut în ceea ce priveşte impactul vârstei asupra severităţii îmbolnăvirii şi asupra evoluţiei bolii, spun că riscul de a deceda ca urmare a unor complicaţii generate de infecţia cu SARS-CoV-2 este foarte redus la copii.

Această proporţie de 2 la 100.000 la vârsta până în 10 ani ar trebui să fie pilonul central al comunicării către părinţi.

Da, este adevărat, copiii pot face infecţii. Da, este adevărat, copiii pot să transmită la fel ca şi adulţii infecţia. Da, este adevărat, pot să îşi infecteze colegii de clasă, profesorii sau familia, dar în concepţiile notabile cunoscute există un număr foarte mic de evoluţii fatale”, a mai declarat Mihai Craiu, potrivit aceleiași surse.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati