Medicul Octavian Jurma se teme de o nouă explozie de cazuri de COVID-19 odată cu redeschiderea școlilor

Octavian Jurma, medic și cercetător în Timișoara, speră cu nu va exista o nouă explozie de cazuri noi de COVID-19 odată cu redeschiderea unităților școlare și că nu se va repeta istoria din septembrie 2020.

Totuși, în opinia lui, nu clasele sunt zonele cu riscul cel mai ridicat, ci socializarea elevilor în afara sălilor de curs. Totodată, Octavian Jurma precizează că redeschiderea școlilor este o decizie politică, care a putut fi luată odată cu scăderea numărului de teste.

Un fals scenariu verde sau galben nu face decât să deschidă numeroase spații închise de socializare unde disciplina epidemică va fi mult mai scăzuta decât în clase. Avem astfel mai multe oportunități de infectare într-un context de risc epidemiologic mult subestimat, deci o rețeta pentru revenirea pe o curbă exponențială. Să sperăm însă că bunul Dumnezeu ne va feri de repetarea istoriei din septembrie, desi personal nu aș paria prea mulți bani pe această evoluție chiar dacă sunt deschise sălile de jocuri de noroc. Aș vrea însă să subliniez că nu clasele sunt zonele cu riscul cel mai ridicat, dacă elevii și profesorii respectă regulile de protecție, ci socializarea tinerilor în afara claselor. Prin urmare, și părinții vor avea un rol important de jucat în conformarea elevilor cu ăasurile de prudență epidemiologică” , este mesajul postat de Octavian Jurma pe Facebook.

Octavian Jurma: “Scenariul roșu este ideal pentru pentru deschiderea în siguranță a ciclului primar și grădinițelor”

În continuare, medicul susține că scenariul roșu ar fi fost cel ideal pentru redeschiderea în siguranță a ciclului primar și grădinițelor, în timp ce restul claselor să rămână închise.

Școlile se vor deschide în 8 februarie, așa cum era de așteptat conform anunțului făcut în 14 ianuarie de președintele României. A fost o decizie politică care a fost întărită local prin scăderea numărului de teste astfel încât trendul descendent să fie incontestabil. Ministerul Sănătății a anunțat deja intenția de a se reveni la formula standard, folosită inițial și în luna septembrie. Această modificare nu va avea nici un impact în unele județe, cum este Bihor, dar în altele, inclusiv în Bucuresti și Ilfov, va avea un impact serios. De asemenea revenirea la pragurile de siguranță din septembrie, respectiv 1 la mie pentru galben va face ca majoritatea județelor să se afle în scenariu galben la 8 februarie. Scenariul rosu este ideal pentru deschiderea în siguranță a ciclului primar și grădinițelor, în timp ce restul claselor, restaurantelor și altor spații închise de socializare rămân închise”, a mai precizat medicul.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati