Medicul Virgil Musta avertizează: Relaxarea prematură repornește pandemia

Medicul Virgil Musta de la Spitalul de Boli Infecţioase „Victor Babeş” din Timişoara atrage atenţia că abordarea greșită în timp de pandemie nu iartă. De asemenea, el este de părere că relaxarea prematură repornește pandemia: „în ultimul secol România nu s-a mai confruntat cu o rată așa mare de deces”.

Într-un mesaj postat pe Facebook, medicul atrage atenția că pandemia nu a trecut şi că este momentul să punem în practică ceea ce am învăţat până acum despre COVID-19.

De asemenea, Musta îndeamnă oamenii să se vaccineze pentru că numai aşa îi pot proteja pe cei dragi.

„Haideţi să folosim ceea ce am învăţat până acum şi ceea ce s-a dovedit că funcţionează! (…) Pentru moment, în România, numărul de infecţii pare să fie încă la un nivel scăzut şi controlabil, deşi este evidentă tendinţa de creştere pe care o înregistrăm în ultimul timp. Continuarea va depinde de fiecare dintre noi.

Acum, în august, septembrie şi în lunile de toamnă-iarnă ce urmează, este necesar să nu fim ignoranţi, să nu credem că s-a terminat pandemia şi că nu mai trebuie să facem nimic, ci, din contră, să nu uităm prin ce s-a trecut şi să punem în practică tot ce am învăţat până acum, pentru a ne proteja în continuare, pe cei dragi nouă şi pe toţi cei din jurul nostru”, a scris Musta pe Facebook, marţi seara.

„Războiul nu se câştigă în spitale”

El a adăugat că în acest „război” au murit mult prea mulţi oameni.

Medicul a făcut unele observaţii pe marginea acestei pandemii, arătând că „războiul nu se câştigă în spitale prin tratarea bolii, ci în comunitate, prin prevenţie”, că „abordarea greşită nu iartă”, el dând exemplul Marii Britanii unde s-a încercat la început obţinerea imunităţii colective prin boală.

Relaxarea prematură repornește pandemia

Potrivit lui Musta, „relaxarea prematură reporneşte pandemia”.

„România avea printre cele mai bune cifre statistice din Europa în ceea ce priveşte cazurile de infectie şi decesele raportate la numarul populatiei după primul val pandemic datorită unor măsuri de protecţie rapide şi ferme, dar relaxarea prematură şi scindarea societatii, favorizate de fake news si de vocile anti restricţii, au condus la “recidivă” rapidă în sens negativ; valurile pandemice au debutat în România cu aproximativ 1 lună mai tarziu decat în ţările vest-europene.

Am avut astfel ceva timp să beneficiem de experienţa altora şi să ne pregătim. Din păcate, nu l-am folosit întodeauna aşa cum trebuia. Vaccinarea este principala armă care poate opri pandemia”, a subliniat Musta.

Câteva din observațiile medicului:

– războiul nu se câștigă în spitale prin tratarea bolii, ci în comunitate, prin prevenție. Dacă ajung în spitale un număr prea mare de persoane infectate care necesită internare, sistemul sanitar va ceda, indiferent cât de avansat este (în Italia, la începutul pandemiei când sistemul sanitar a fost copleșit din cauza numarului mare de cazuri, numărul de decese a crescut de la 3-4% la peste 13 %).
– abordarea greșită nu iartă. Unele țări nu au înțeles de la început potențialul foarte periculos al pandemiei și au încercat la început să obțină o imunizare colectivă prin boală, într-o perioadă foarte scurtă de timp, fără să pună prea mult accent pe măsuri restrictive de protecție (ex. Marea Britanie). Au constatat că, din păcate, au început să înregistreze un număr foarte mare de decese în rândul bătrânilor și al persoanelor cu factori de risc, astfel că au schimbat repede abordarea, dar costul în vieți omenești a fost mare.
– relaxarea prematură repornește pandemia. România avea printre cele mai bune cifre statistice din Europa în ceea ce privește cazurile de infectie și decesele raportate la numarul populatiei după primul val pandemic datorită unor măsuri de protecție rapide și ferme, dar relaxarea prematură și scindarea societatii, favorizate de fake news si de vocile anti restricții, au condus la “recidivă” rapidă în sens negativ.
– valurile pandemice au debutat în România cu aproximativ 1 lună mai tarziu decat în țările vest-europene. Am avut astfel ceva timp să beneficiem de experiența altora și să ne pregătim, din pacate nu l-am folosit întodeauna așa cum trebuia.
– vaccinarea este principala armă care poate opri pandemia. Imediat după disponibilitatea vaccinării în țările europene.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati