Mesajul ambasadoarei Turciei la București, de Ziua Națională a Republicii Turcia: 29 Octombrie – Proclamarea Republicii, este cea mai importantă zi în istoria noastră modernă VIDEO

De Ziua Națională a Republicii Turcia, E.S. doamna Füsun Aramaz, ambasadorul Turciei la București, a transmis un mesaj video, în exclusivitate pentru ecopoliticnews.com

  • Oficialul spune că ”29 Octombrie – Proclamarea Republicii, este o dată foarte importantă pentru noi. E ce mai importantă zi în isotria noastră modernă pentru că, odată cu Proclamarea Republicii, nu doar că națiunea turcă a renăscut după o perioadă lungă de suferințe și războaie, dar și deorece eforturile de modernizare ale părintelui fondator, Mustafa Kemal Ataturk, am reușit să construim un stat și o națiune puternică, bazată pe democrație și valori republicane.”

Va prezentăm mai jos și transcriptul mesajului video transmis de către ambasadorul Republicii Turcia în România, de Ziua Națională a Republicii Turcia:

Jurnalist ecopoliticnews.com: Ce ganduri transmiteti, ce mesaj transmite ambasadorul Republicii Turcia în Romania de Ziua Nationala, ma repet, la 99 de ani de când ţara dumneavoastră a fost proclamată republică.

Ambasador: Vă mulțumesc pentru această ocazie. Permiteți-mi acum să continui în limba engleză. Așa cum ați menționat, 29 Octombrie – Proclamarea Republicii, este o dată foarte importantă pentru noi.

Este ce mai importantă zi în istoria noastră modernă pentru că, odată cu Proclamarea Republicii, nu doar că națiunea turcă a renăscut după o perioadă lungă de suferințe și războaie, dar și deorece eforturile de modernizare ale părintelui fondator, Mustafa Kemal Ataturk, am reușit să construim un stat și o națiune puternică, bazată pe democrație și valori republicane. De aceea, este un moment istoric important, pe care îl datorăm lui Mustafa Kemal Ataturk. Este și o perioadă în care relațiile Turciei cu România în perioada modernă au fost revitalizate.

  • Desigur, prin reformele domeniilor politic, social, cultural și educativ, Mustafa Jemal Ataturk a fost călăuzit de motto-ul „Pace în țară, pace în lume!”.

În epoca modernă, desigur, relațiile noastre cu România, în calitate de țări vecine cu o istorie comună îndelungată și multe elemente culturale comune, au cunoscut un nou dinamism, fiind două țări importante în regiune. Am început să devenim stâlpi de securitate și stabilitate în regiune.

Jurnalist ecopoliticnews.com: În încheiere, vă rog să transmiteți un mesaj românilor și României – de  Ziua naţională a Republicii Turcia!

Ambasador: Vă mulțumesc încă o dată pentru această ocazie. Luna octombrie nu este doar dedicată sărbătorii Zilei Naționale pe 29 octombrie, dar marchează și stabilirea relațiilor diplomatice dintre țările noastre, în octombrie 1878. Anul acesta sunt 144 de ani, iar la anul vor fi 145 de ani de relații diplomatice. În 1933 am semnat tratatul de prietenie, cum ar fi în perioada noastră modernă, și anul viitor vor fi 90 de ani de la acel tratat.

Vreau să îmi exprim încrederea că relațiile exemplare dintre țările noastre vor fi aprofundate mai departe în anii care vor veni. Suntem deja parteneri strategici, dar sunt convinsă că acest parteneriat strategic va fi ridicat la un nivel mai înalt. Acum pe finalul mandatului meu, aceasta va fi ultima mea sărbătoare a Zilei Naționale a Turciei în România.

  • Sunt puțin tristă să părăsesc acestă țară frumoasă cu oameni foarte prietenoși.

Cred că românii sunt foarte apropiați și asta se poate vedea din asemănarea care se poate regăsi, cred, între popoarele turc și român. Pot să spun că îmi va fi dor de România și de prietenii români, dar sunt sigură că vom avea mereu un parteneriat solid și o prietenie puternică între popoarele noastre.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati