Metamorfoza Icarilor – pictură murală dedicată unui veteran de război

Secretarul de stat şi şef al Departamentului pentru relaţia cu Parlamentul şi calitatea vieţii personalului, Marius Bălu, va participa joi, ora 11.00, la evenimentul de lansare a lucrării Metamorfoza Icarilor, realizată de artistul Obie Platon pe calcanul Hotelului Mojo, situat în Bulevardul Mircea Vodă nr. 7, din Bucureşti.

Pictura murală este dedicată generalului-locotenent Ion Dobran, în vârstă de 102 ani, ultimul pilot din cel de-Al Doilea Război Mondial rămas în viaţă, care va veni la activitate într-o limuzină 1947 Rolls-Royce Silver Wraith by Hooper.

Evenimentul este organizat de Asociaţia Alături de Eroi, în parteneriat cu Ministerul Apărării Naţionale şi Asociaţia E.D.I.T.

În lucrarea Metamorfoza Icarilor, artistul plastic Obie Platon transpune plastic bătălia aeriană din 6 iunie 1944, când pilotul american Barrie Davis, la manşa unui avion Mustang P-51, a fost doborât de comandantul Escadrilei 48, Grupul 9 Aviaţie Vânătoare, locotenentul de aviaţie Ion Dobran, care pilota un avion de vânătoare Messerschmitt Bf-109.

În pictura Metamorfoza Icarilor, cei doi piloţi sunt reprezentaţi ca doi arhangheli, două personaje mitologice aflate într-o confruntare deasupra Caraimanului, cunoscutul monument „Crucea comemorativă a eroilor români din Primul Război Mondial” fiind reprezentat în lucrare de un avion de luptă, în poziţie verticală, recuperând ideea de cruce în forma avântată a avionului.

Barrie Davis şi Ion Dobran se întâlneau pentru prima dată la sol 66 de ani mai târziu, în cadrul unui eveniment organizat la Muzeul Aviaţiei din Bucureşti, ocazie cu care Barrie Davis i-a mulţumit pilotului român că i-a cruţat viaţa: „Ai făcut o treabă excelentă pe 6 iunie 1944: mi-ai făcut avionul bun de aruncat la gunoi. Îţi mulţumesc însă că ţinta ta a fost avionul, şi nu viaţa mea”.

Barry Davis a murit în data de 19 august 2014, la vârsta de 90 de ani, amintindu-ne peste timp că „există speranţă pentru umanitate, dacă foştii inamici pot fi prieteni”.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati