Metrorex caută să cumpere energie electrică pe un an

Compania care operează metroul din București, Metrorex, a lansat în sistemul electronic de achiziții publice licitația pentru cumpărare de energie electrică pe un an, începând din vară, potrivit economica.net.

Metrorex solicită livrarea unei cantități de energie electrică de cel puțin 180.000 MWh în perioada 1 iulie 2024- 30 iunie 2025, cu opțiunea de a crește cantitatea contractată până la 207.000 MWh, conform datelor din platforma de licitații. Alimentarea se va face în 37 de locuri de consum ale companiei.

Metrorex așteaptă ofertele până la data de 25 martie.

Acest contract este interesant pentru piață din punct de vedere al perioadei de livrare. Astfel, livrarea se face, timp de nouă luni, în condițiile legislației de plafonare, până la 31 martie 2025, iar ultimele trei luni în condiții de piață liberă, sau ce va fi după perioada de 1 aprilie 2025, când mecansimul plafonării se va fi ridicat.

Până atunci, Metrorex are preț maxim plafonat de 1 leu/kWh consumat, cu tot cu tarife și taxe, pentru 85% din consum, și 1,3 lei pentru restul.

Compania a estimat o valoare a contractului cuprinsă între 177,8 milioane de lei și 203,5 milioane de lei, funcție de cantitatea livrată, care include și estimatul pentru energia reactivă, de 6 milioane de lei.

Așadar, împărțind cei 171,8 milioane de lei la consumul estimat de 180.000 MWh, ar rezulta un preț de 954 de lei/MWh, pentru energia livrată la medie tensiune în zona de rețea Muntenia, preț cu tarife de rețea, contribuție de cogenerare, certificae verzi, dar fără TVA, estimat de Metrorex că va fi plătit în anul care care începe la 1 iulie. Sau 1,13 lei/kWh cu toate taxele incluse, preț mediu pentru toată perioada de nouă luni cu preț plafonat și trei luni cu preț neplafonat.

Extrăgând tarifele reglementate și taxele, furnizorul care va dori să vândă energie electrică la prețuile solicitate de Metrorex ar trebui să o găsească în piață la prețul de cel mult 752 de lei/MWh, pe tot anul inclusiv marja sa, care acum este reglementată la 73 de lei, cu tot cu dezechilibre și cost de profilare.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati