Microexpoziţii la Muzeul de Artă Populară Dr. Nicolae Minovici din Capitală

Începând de miercuri debutează la Muzeul de Artă Populară Dr. Nicolae Minovici, din componenţa Muzeului Municipiului Bucureşti, un proiect expoziţional care se va desfăşura pe parcursul întregului an 2021, scopul fiind acela de a aduce în atenţia publicului obiecte deosebite din patrimoniu şi prezentarea lor, inclusiv prin oferirea unor detalii de context.

Aceste microexpoziţii se vor desfăşura de-a lungul unei luni calendaristice şi continuă, într-o cheie distinctă, proiectul „Obiectul lunii la Muzeul de Artă Populară Dr. Nicolae Minovici”, derulat în anul 2020. În fiecare lună va fi realizată în interiorul muzeului câte o expoziţie dinamică, cu caracter documentar. Se va pune accent pe artefactele care fac parte deja din expunerea de bază şi nu pot fi mutate într-un alt context expoziţional, dar şi pe elementele arhitecturale prin natura lor imobilă, a informat un comunicat de presă al Muzeului Municipiului Bucureşti.

Luna ianuarie este dedicată stilului Biedermeier (secolul XIX-XX) în care sunt lucrate obiectele expuse în dormitorul Vilei Minovici, respectiv două noptiere, scaunele şi fotoliile, dar şi scrinul, secretair-ul.

Mobilierul necesar activităţii de zi cu zi a îndeplinit încă de la început cerinţele privind rolul său practic şi estetic, specific stilului sau perioadei din care provine. Stilul Biedermeier a apărut ca un răspuns între neoclasicism şi romantism, fiind promovat de burghezia din ţări precum Germania, Austria, Ţările Scandinave sau nordul Italiei, între anii 1825 şi 1835.

Un birou din lemn de tip secretaire este piesa de mobilier cea mai spectaculoasă expusă azi în dormitorul Vilei cu clopoţei şi îşi are originea în Franţa. Se defineşte prin comoditate şi utilitate. Pe suprafaţa plană se puteau aşeza diferite lucruri, iar prin deschiderea sertarelor se putea ajunge uşor la conţinut. Această utilitate a fost păstrată până astăzi, pe secretaire fiind expuse două fotografii de epocă reprezentând imagini ale părinţilor fondatorului muzeului: Ştefan şi Sofia Minovici. Celelalte piese din garnitură, respectiv cele două scaune şi cele două fotolii, păstrează şi ele liniile stilului Biedermeier. Toate cele patru piese au picioarele din spate drepte, iar cele din faţă galbate şi decorate cu frunze de acant. Spătarul este sculptat în lemn masiv.

Perioada stilului Biedermeier a luat sfârşit odată cu revoluţiile politice dintre anii 1845-1848, fiind urmată de perioada victoriană. Stilul Biedermeier fascinează şi acum, la aproape două secole de la apariţie, şi a reprezentat un stil de viaţă care s-a reflectat în garnituri de mobilier, în arhitectură, pictură, literatură, chiar şi în modă. Pentru a afla detalii despre piesele expuse în această primă microexpoziţie, publicul este invitat să viziteze Muzeul de Artă Populară Dr. Nicolae Minovici (Str. Dr. Nicolae Minovici, nr. 1) de miercuri până duminică, între orele 10.00 – 18.00 (17.30 ultima intrare).

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati