Centrul Român pentru Integrare (CERI) în parteneriat cu Inspectoratul General pentru Imigrări organizează joi, 12 decembrie, conferința „Migrația legală în 2020 – provocări și oportunități pe piața muncii în pragul unui nou boom al migrației”.
Evenimentul, care va avea loc începând cu ora 9.00, la Sala Mexico-Seoul din cadrul World Trade Center București, își propune să vină în sprijinul mediului de afaceri din România prin expunerea principalelor avantaje, a dificultăților întâmpinate de angajator în cadrul legislativ și administrativ actual, dar și a unor soluții la problemele generate de importul de forță de muncă din state terțe, au precizat organizatorii într-un comunicat de presă.
- Potrivit sursei citate, probabil cea mai mare provocare a antreprenorilor români este, la ora actuală, înțelegerea diferențelor culturale și a modului cum acestea pot provoca incidente grave, chiar moartea, acolo unde, la prima vedere, totul părea în regulă.
„Să luăm ca exemplu Vietnam, pentru că am avut recent un immigrant vietnamez ucis la București de către un conațional. La ora actuală în Vietnam trăiesc peste 50 de grupuri etnice, unele dintre ele aflate chiar în conflict, cum ar fi grupul etnic minoritar Degar și populația Kinh, cel mai mare grup etnic al țării. Sau putem să luăm exemplul mult mai grav al Sudanului de Sud, unde neînțelegerile dintre diverse grupuri etnice au dus la război civil și persecuții prezente și în ziua de azi. Cum ar fi ca un angajator român, în necunoștință de cauză, să cazeze în
aceeași cameră doi sudanezi, din două grupuri etnice aflate în conflict? Putem spune că angajatorul poartă o parte din vină, cel puțin morală, pentru incidente sau, și mai rău, crime pornite din astfel de cauze”, a declarat Cătălin Grosu, președintele asociației Centrul Român pentru Integrare, citat de comunicat.
- Un alt fenomen îngrijorător, în creștere, este acela al migrației ilegale spre vestul Europei, în condițiile în care mulți străini care
ajung în țările din estul Uniunii Europene apelează la traficanți pentru a ajunge, ilegal, în țările vestice, cu un nivel de trai mai ridicat, folosindu-i astfel pe angajatorii români, de bună credință, ca rampă de lansare, perdantă financiar și administrativ. În acest context, conferința dorește să le ofere participanților informații care să îi ajute în păstrarea angajaților imigranți până la încheierea contractului, astfel încât să-și fructifice efortul, dar și să-și păstreze reputația în fața autorităților de imigrări.
În cadrul conferinței vor mai fi abordate și alte teme de interes pentru angajatorii români, precum schimbarea legislației în domeniu sau avantajele suplimentare pe care angajații imigranți le aduc, prin prezență, unei companii.
Accesul la eveniment este gratuit, în limita locurilor disponibile, pe baza unei preînregistrări, folosind linkul: http://bit.ly/migratia2020