Mii de refugiați din Ucraina, repatriați în Turcia cu ajutorul comunității turce din București

Peste 5.000 de refugiaţi din Ucraina, majoritatea cetăţeni turci, dar şi ucraineni şi alte naţionalităţi, au fost primiţi de comunitatea turcă din Bucureşti, fiind repatriaţi în Turcia, anunță Ambasada Turciei în România într-un comunicat de presă.

Potrivit sursei citate, Ambasada Turciei şi Asociaţia Oamenilor de Afaceri Turci (TIAD), cu sprijinul şcolii Maarif şi al voluntarilor din comunitatea turcă din Bucureşti, au organizat, în perioada 2-3 martie, acţiuni de repatriere pentru mii de persoane evacuate din Ucraina.

„Ceai cald, simit, fructe, mâncare proaspătă şi un loc unde să se poată odihni. Aşa au fost primiţi mii de refugiaţi din Ucraina, aflaţi în tranzit către destinaţia finală, Turcia. Până acum, peste 5.000 de refugiaţi din Ucraina, majoritatea cetăţeni turci, dar şi ucraineni şi alte naţionalităţi, au fost primiţi de comunitatea turcă din Bucureşti, de unde s-au regrupat către diverse destinaţii din Turcia. Acţiunea s-a desfăşurat cu sprijinul şi asistenţa autorităţilor române competente”, arată sursa citată.

Refugiaţii au sosit cu autocarele de la Vama Siret, iar la Bucureşti, la punctul de tranzit amenajat la Romexpo, s-au odihnit şi au primit o masă caldă, până la organizarea zborurilor speciale către Turcia, asigurate de compania aeriană Turkish Airlines.

„Acţiunile de repatriere continuă, prin mobilizarea comunităţii turce din România şi a zecilor de companii şi oameni de afaceri care şi-au pus resursele la dispoziţia celor în nevoie, cum ar fi alimente, transport şi servicii medicale. Refugiaţii turci au un popas asigurat la Fundaţia Umanitară Balcani din Voluntari, unde sosesc în continuare autobuze de la graniţă. De asemenea, la graniţa Siret şi pe partea ucraineană, la Cernăuţi, AFAD (Autoritatea Turcă pentru Administrarea Situaţiilor de Urgenţă), respectiv Semiluna Roşie, au amenajat standuri speciale unde voluntarii turci distribuie în permanenţă alimente şi obiecte de primă necesitate. La Siret, Ministerul Sănătăţii din Turcia a instalat un spital de campanie, unde o echipă medicală oferă asistenţă de prim-ajutor”, mai arată sursa menţionată.

Potrivit Ambasadei Turciei, încă din prima zi a crizei, o echipă a ambasadei „facilitează trecerea turcilor prin vama Siret, iar Consulatul General al Turciei la Constanţa coordonează tranzitul în siguranţă prin punctele de trecere a frontierei, cu precădere Isaccea, dar şi Galaţi şi Oancea, în strânsă colaborare cu autorităţile locale române”

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati