Ministerul Cercetării: Institutul Național de Cercetare și Dezvoltare în Microtehnologii (IMT) București a obținut finanțare pentru dezvoltarea unei noi generații de dispozitive implantabile pentru proteze

Institutul Național de Cercetare și Dezvoltare în Microtehnologii (IMT) București a obținut finanțare pentru dezvoltarea unei noi generații de dispozitive implantabile pentru proteze, care va duce la schimbarea paradigmei asistenței pentru persoanele cu dizabilități și va avea un important impact social, economic, medical și tehnologic.

Proiectul NerveRepack va dezvolta o nouă generație de electrozi implantabili bidirecționali, care conectează sistemul nervos uman cu dispozitive externe mecatronice, cum ar fi exoscheletele și exoprotezele. Noile proteze controlate de creierul pacientului prin intermediul sistemului nervos vor ajuta persoanele cu amputații ale brațelor sau paralizii ale picioarelor să-și recapete funcțiile motorii și senzoriale.

Toate componentele vor fi proiectate, fabricate și testate prin intermediul unor demonstratoare care vizează categorii diferite de pacienți: cu amputații ale antebrațului sau cu paralizii ale membrelor inferioare.

„Proiectul NerveRepack a fost creat pentru a răspunde unei nevoi stringente de a sprijini persoanele cu leziuni severe ale nervilor, care le afectează membrul superior sau inferior. Aceste persoane suferă amputații sau paralizii, iar abilitățile lor de a se mișca, de a lucra, de a se îngriji sunt grav diminuate sau pierdute”, a spus dr. Carmen Moldovan, coordonatorul proiectului.

Consorțiul NerveRepack, condus de către IMT și finanțat prin programul Key Digital Technologies Joint Undertaking (KDT-JU) cuprinde importante institute de cercetare europene, companii publice și private și universități cu renume – toate cu expertiză semnificativă în cercetarea și inovarea biomedicală. Printre cei 27 de parteneri din 10 țări europene se numără Universitățile Politehnica și Carol Davila din București, Areus Technology și Osteopharm (România), Fraunhofer IZM și Chemnitzer Werkstoffmechanik (Germania), University of South-Eastern Norway și Zimmer & Peacock (Norvegia), Politecnico di Torino, PBL și Omnidermal (Italia), TU Delft, imec și Salvia Bioelectronics (Olanda), Universitățile din Patras și Thessaly, National Hellenic Research Foundation și Ostracon (Grecia), INEGI și Adtechnologies (Portugalia), Institutul Lukasiewicz – Lodz Technology (Polonia), ABLE Human Motion (Spania), Swistor, PROUD și Empa (Elveția).

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati