Ministerul de Finanțe: Guvernul a aprobat normele metodologice pentru noua amânare a plãții ratelor

Executivul a adoptat în ședința de guvern de astãzi propunerea Ministerului de Finanțe(MF) de a continua și dupã 1 ianuarie 2021 mãsurile de sprijin acordate celor aflați în dificultate din cauza pandemiei COVID-19, a anunțat MF printr-un comunicat de presă.

  • Conform aceleiași surse, solicitarea de suspendare a obligațiilor de platã poate fi formulatã de debitor cel mai târziu pânã la data de 15 martie 2021, iar creditorul trebuie sã comunice debitorului decizia în termen de maximum 15 zile calendaristice, pânã la data de 31 martie 2021.

”Modificarea clauzelor contractuale, ca efect al aprobãrii solicitãrii debitorului, se realizeazã fãrã încheierea de acte adiționale la contractul de credit, ci prin notificarea debitorului în termen de 30 zile calendaristice de la primirea solicitãrii complete.

Actul normativ adoptat astãzi prevede cã persoanele pot beneficia de suspendarea plãții obligațiilor rezultate din creditele accesate pe o perioadã de maximum nouã luni, în aceastã perioadã fiind incluse atât moratoriul legislativ implementat anterior, cât și moratoriile non-legislative.

  • Condițiile necesare pentru a putea solicita suspendarea plãții obligațiilor sunt: creditele au fost acordate pânã la data de 30 martie 2020 inclusiv, creditul nu a ajuns la scadențã pânã la data solicitãrii formulate de debitor, nu a fost declaratã scadența anticipatã a creditelor pânã la data de 31 decembrie 2020 inclusiv și debitorul nu înregistreazã restanțe la data solicitãrii suspendãrii obligației de platã.

Poate beneficia de acordarea facilitãții de suspendare a obligației de platã a ratelor, dobânzilor și comisioanelor aferente creditului, debitorul ale cãrui venituri au fost afectate direct sau indirect de situația gravã generatã de pandemia COVID-19. Debitorul, cu excepția persoanelor fizice, trebuie sã declare pe propria rãspundere diminuarea veniturilor/încasãrilor medii lunare cu minimum 25% în ultimele trei luni anterioare solicitãrii suspendãrii obligațiilor de platã prin raportare la perioada similarã din anii 2019/2020 și faptul cã se aflã în imposibilitatea de a onora obligațiile de platã aferente creditului.

  • Pentru debitorii persoane fizice care au contractat credite ipotecare și care au beneficiat de suspendarea obligațiilor de platã în prealabil conform OUG nr. 37/2020, dar nu au accesat perioada maximã de suspendare de nouã luni, dobânda eșalonatã și garantatã de stat inițial este majoratã cu dobânda suspendatã la platã în baza cadrului legal actual, urmând a fi plãtitã în 60 de rate lunare egale începând cu luna urmãtoare expirãrii noii perioade  de suspendare a plãților.

Rezultatele implementãrii acestei facilitãți vor avea ca efect menținerea în activitate a companiilor, implicit a locurilor de muncã furnizate de acestea pe perioada în care se manifestã efectele pandemiei COVID-19 și protejarea persoanelor fizice ale cãror venituri au fost afectate în aceastã perioadã.”, a mai precizat ministerul de Finanțe în comunicat.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati