Ministerul Educației și Romatsa, avertisment și sancțiuni de la Consiliul pentru Combaterea Discriminării

1
45

Colegiul director al Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD) a decis, cu unanimitate de voturi, să sancționeze Ministerul Educației și compania Romatsa pentru deciziile care au dus la discriminarea elevilor care vor să participe la olimpiade, respectiv a candidaților pentru posturile de controlor de trafic, potrivit gandul.ro.

Colegiul director al CNCD, întrunit în ședința din 31 ianuarie pentru soluționarea petițiilor, a constatat că refuzul participării unui elev din clasa a VII-a la olimpiada de limbă latină organizată pentru clasa a X-a constituie faptă de discriminare săvârșită de Ministerul Educației, astfel, i-a aplicat instituției sancțiunea avertismentului contravențional.

„Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării recomandă Ministerului Educației modificarea regulamentelor specifice privind organizarea și desfășurarea olimpiadelor naționale, în sensul de a permite participarea elevilor din clasele inferioare la olimpiadele organizate pentru elevii din clasele mai mari”, se arată hotărârea CNCD, adoptată cu votul unanim al celor prezenți.

Tot în ședința de miercuri, Colegiul director al CNCD a decis că fapta angajatorului de a refuza accesul la muncă a persoanelor care dețin o licență de controlor de trafic aerian (CTA), absolvenți ai Școlii Superioare de Aviație Civilă, constituie discriminare.

„Fapta de discriminare indirectă constă în practica angajatorului de a prefera să recruteze personal necalificat, pe care să-l formeze profesional, acesta semnând un contract de angajare pe o perioadă determinată, respectiv durata cursului de formare profesională. Prin metoda FEAST, angajatorul utilizează o formă mascată pentru a asigura locuri de muncă doar pentru proprii absolvenți”, arată autoritatea din domeniul discriminării.

Potrivit sursei citate, prin această practică, persoanele care dețin o licență de controlor de trafic aerian (CTA), absolvenți ai Școlii Superioare de Aviație Civilă, licență obținută în afara metodei aplicate în mod incorect de angajator, sunt în imposibilitatea de a participa la sesiunile de recrutare prin metoda FEAST, întrucât reclamata impune condiția de excludere a candidaților care dețin o diplomă de controlor de trafic aerian stagiar.

Astfel, discriminarea s-a săvârșit prin faptul că testul FEAST este interzis persoanelor care deţin deja o licenţă de controlor de trafic aerian și se adresează exclusiv persoanelor care se înscriu în vederea începerii pregătirii pentru obținerea licenţei de CTA.

Consiliul a aplicat amenda contravențională în cuantum de 50.000 de lei angajatorului Romatsa, a anunțat CNCD joi.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.