Ministerul Energiei notifică oficial Primăria Capitalei în privința fuziunii ELCEN – Termoenergetica

0
46
Foto: Facebook / Electrocentrale Bucuresti ELCEN

Ministerul Energiei a notificat oficial Primăria Capitalei în legătură cu propunerea de fuziune dintre Societatea Electrocentrale Bucureşti SA (ELCEN) şi Compania Municipală Termoenergetica Bucureşti S.A, aprobată în Guvern printr-un Memorstirandum.

Termoenergetica, o companie a Primăriei Generale, datorează la zi ELCEN, companie a Ministerului Energiei, aproximativ 800 de milioane lei, menţionează ministerul.

  • ”Îl aştept pe Nicuşor Dan la masă să punem pe hârtie toţi paşii următori şi să găsim soluţii. Ministerul Energiei reiterează importanţa colaborării între autorităţile naţionale şi locale pentru implementarea cu succes a acestui proiect vital pentru Capitală”, i-a transmis ministrul Energiei Sebastian Burduja primarului.

Ministerul Energiei a notificat Primăria Generală privind Memorandumul aprobat în cadrul şedinţei Guvernului României din data de 31.01.2024, ce are ca temă:

Realizarea serviciului public de alimentare cu energie termică în sistem centralizat (SACET), respectiv producerea, transportul, distribuţia şi furnizarea energiei termice în Municipiul Bucureşti, în vederea utilizării optime a resurselor de energie şi cu respectarea normelor de protecţie a mediului, sănătăţii populaţiei şi dezvoltării durabile.

”În contextul măsurilor stabilite în secţiunea a doua a Memorandumului recent aprobat, se solicită Primăriei Municipiului Bucureşti să transmită un punct de vedere către Ministerul Energiei. Acesta ar trebui să reflecte acordul de principiu (neangajant) pentru fuziunea dintre Societatea Electrocentrale Bucureşti S.A. (ELCEN) şi Compania Municipală Termoenergetica Bucureşti S.A. (C.M.T.E.B.)”, anunţă ministerul.

Scopul fuziunii este de a asigura crearea unui serviciu public integrat de alimentare cu energie termică, operat printr-un sistem centralizat şi integrat de energie termică (SACET) în Municipiul Bucureşti.

Această iniţiativă este vitală pentru îmbunătăţirea eficienţei şi sustenabilităţii furnizării energiei termice în capitală, având un impact pozitiv asupra calităţii vieţii cetăţenilor.

”Într-un efort continuu de a îmbunătăţi furnizarea de energie termică în capitala României, Ministerul Energiei face un apel public către Primarul General al Municipiului Bucureşti, Nicuşor Dan, pentru a se alătura dialogului iniţiat încă din august 2023”, arată ministerul.

Până în prezent, acest apel nu a primit un răspuns, iar Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, subliniază necesitatea unei colaborări strânse şi eficiente pentru binele cetăţenilor din Bucureşti.

”Ieri au rămas fără căldură şi apă caldă peste 200.000 de bucureşteni, din aproape 1500 de blocuri. Este pur şi simplu inadmisibil. Noi facem tot ceea ce depinde de ministerul energiei pentru rezolvarea acestei probleme, alocând bani din Fondul pentru Modernizare atât pentru modernizarea CET-urilor, cât şi pentru reabilitarea reţelei. Am lansat deja de două săptămâni un apel de peste jumătate de miliard de euro pentru investiţii în reţele de termoficare, cu alocarea fondurilor pe principiul primul venit – primul servit.

Din păcate, până astăzi Primăria Municipiului Bucureşti nu a depus niciun proiect, deşi problema este extrem de gravă. La fel de grav este şi faptul că Termoenergetica, o companie a Primăriei Generale, datorează la zi ELCEN, companie a Ministerului Energiei, aproximativ 800 de milioane lei. Îl invit pe Primarul Nicuşor Dan să găsim împreună o soluţionare rapidă a nevoilor bucureştenilor.

Trebuie să lucrăm în echipă pentru a ne asigura că bucureştenii trăiesc în 2024 la standardele unei capitale europene, beneficiind de apă caldă şi căldură. Investiţia în modernizarea sistemului de alimentare cu energie termică nu este doar o necesitate tehnică, ci şi o obligaţie morală faţă de bucureşteni. O singură companie pentru producţie, transport, distribuţie şi furnizare a agentului termic pentru apă caldă şi căldură pentru bucureşteni – am propus deja soluţia necesară şi a fost aprobată prin memorandum de guvern. Aşa vom putea reduce facturile bucureştenilor cu întreţinerea, ca Gcal să fie 400 lei ca la Oradea, nu 1000 de lei ca în Bucureştiul de azi. Se poate face până în 2025, totul e să vrea şi Primăria Bucureşti”, spune Ministrul Energiei, Sebastian Burduja.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.