A treia emisiune de titluri de stat pentru populație Fidelis, lansată în anul 2021, s-a listat la Bursa de Valori București, informează Ministerul de Finanţe.
Astfle, Ministerul Finanţelor a atras 650,5 milioane lei si, respectiv, 59 milioane euro, (valori însumând 943 milioane lei – 190,5 milioane euro) prin a cincea ofertă primară de vânzare de titluri de stat pentru populaţie (FIDELIS) derulată în ultimele 15 luni prin sistemele Bursei de Valori Bucureşti (BVB).
„A treia emisiune de titluri de stat pentru populaţie Fidelis, lansată în anul 2021, s-a listat la Bursa de Valori Bucureşti. În perioada 13 septembrie – 1 octombrie 2021, persoanele fizice au investit peste 940 milioane lei în titluri de stat destinate exclusiv populaţiei lansate de Ministerul Finanţelor în cadrul Programului FIDELIS, cu maturităţi de 1 şi 3 ani pentru titlurile denominate în lei şi cu maturitate de 5 ani pentru cele denominate în euro”, informează Ministerul de Finanţe.
La momentul lansării acestor instrumente, dobânzile anuale oferite pentru titlurile de stat au fost stabilite peste nivelul cotaţiilor titlurilor de stat tranzacţionate pe piaţa interbancară, respectiv 3,25% pentru 1 an (lei), 3,75% pentru 3 ani (lei) şi 1,60% pentru 5 ani (euro).
Titlurile FIDELIS au fost oferite spre vânzare de către BT Capital Partners&Banca Transilvania, BCR şi BRD, iar începând cu 7 octombrie 2021 titlurile sunt listate la Bursa de Valori Bucureşti, persoanele fizice având posibilitatea de a le tranzacţiona pe piaţa secundară.
Realizarea de astfel de operaţiuni de către investitori oferă acestora oportunitatea de a realiza câştiguri suplimentare în funcţie de condiţiile de piaţă, dar şi oportunitatea lichidării imediate şi cu minimum de costuri în cazul unor nevoi imediate prin vânzarea acestora pe piaţa secundară.
„Prezenţa activă a persoanelor fizice în calitate de investitori în aceste instrumente financiare oferite de Ministerul Finanţelor confirmă atractivitatea Programului FIDELIS în rândul populaţiei. Reluarea emisiunilor FIDELIS începând cu anul 2020 şi promovarea trimestrială a acestora în contextul economic şi social traversat de multe presiuni la nivel naţional şi mondial, precum şi interesul manifestat de investitorii persoane fizice, arată orientarea tot mai mare a populaţiei către un comportament de diversificare a economisirii şi către utilizarea mecanismelor specifice pieţei de capital.
Colaborarea cu partenerii noştri în oferirea acestor instrumente financiare şi a mecanismelor de tranzacţionare contribuie semnificativ la promovarea cât mai largă şi la implicarea mai activă a populaţiei în mecanismele de piaţă de capital”, a declarat Dan Vîlceanu, ministrul Finanţelor.
În viitor, Ministerul Finanţelor va continua lansarea titlurilor de stat FIDELIS cu o frecvenţă trimestrială.
„Ultimii doi ani au demonstrat pe deplin că Bursa este un canal viabil pentru finanţare, fie că vorbim de companii private sau de statul român, prin Ministerul Finanţelor. Dovadă sunt cele 70 de runde de finanţare, în valoare de peste 2,5 miliarde euro, derulate prin intermediul pieţei de capital, atât de Ministerul Finanţelor, prin emisiunile de titluri de stat FIDELIS, cât şi de companii antreprenoriale. Putem spune că ofertele pentru vânzarea de titluri de stat FIDELIS sunt un succes luând în calcul sumele atrase şi estimările cu privire la evoluţia inflaţiei în România, dar şi faptul că aceste titluri de stat sunt indicate pentru cei care vor să facă primul pas pe piaţa de capital, oferind cel mai redus raport câştig – risc”, a declarat Radu Hanga, preşedintele Consiliului de Administraţie al BVB.
Veniturile din dobânzi sunt neimpozabile, astfel încât aceste emisiuni reprezintă o alternativă de economisire avantajoasă pentru români.
„Prin continuarea emisiunilor de titluri de stat FIDELIS cu o cadenţă trimestrială, precum şi prin dialogul constructiv pe care-l avem pe alte subiecte, Ministerul Finanţelor dovedeşte angajamentul de a contribui la dezvoltarea pieţei de capital, fiind unul dintre principalii noştri parteneri în această direcţie. Uitându-ne la cele aproape 8.000 ordine de subscriere din această ofertă de titluri de stat, aproape două treimi sunt pentru sume de până în 61.000 de lei, ceea ce demonstrează că din ce în ce mai mulţi români aleg să economisească folosind titlurile de stat. Ne-am propus să oferim investitorilor cât mai multe instrumente pentru a tranzacţiona şi pentru a-şi administra portofoliile, iar odată cu lansarea Contrapărţii Centrale, gama de astfel de instrumente se va diversifica şi mai mult”, a afirmat Adrian Tănase, directorul general al Bursei de Valori Bucureşti.
În cadrul celei de-a cincea oferte, derulată în perioada 13 septembrie – 1 octombrie, românii au plasat 7.908 ordine de subscriere atât pentru titlurile de stat denominate în lei, cât şi pentru cele în euro. Oferta a cuprins titluri de stat în lei cu maturităţi de unu, respectiv trei ani, şi o emisiune în euro, cu scadenţa la cinci ani.
Subscrierea iniţială a titlurilor nu a fost comisionată de către intermediari, iar veniturile obţinute, atât din dobânzi, cât şi din câştigurile de capital nu sunt impozabile. Pragul minim de subscriere a fost de 5.000 de lei, respectiv 1.000 de euro. În emisiunea de titluri de stat FIDELIS au putut investi persoanele fizice rezidente şi nerezidente cu vârsta de peste 18 ani până la data închiderii ofertei, inclusiv.