Ministerul Muncii introduce noi măsuri de protecţie a persoanelor vulnerabile din centrele sociale

0
222
Foto Facebook / Ministerul Muncii

Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale a elaborat un proiect de Ordonanţă de Urgenţă prin care introduce noi măsuri în vederea protejării persoanelor vulnerabile din centrele sociale (persoane vârstnice, copii şi adulţi cu dizabilităţi), având în vedere creşterea constantă a ratei de infectare cu Covid – 19 din ultima perioadă.

Proiectul de act normativ va intra în procedura de avizare şi prevede următoarele măsuri:

– Autorităţile administraţiei publice locale şi furnizorii de servicii sociale publici şi privaţi vor fi obligaţi să solicite personalului care are contact cu persoanele beneficiare, fie dovada vaccinării împotriva virusului SARS-CoV-2, fie dovada unui rezultat negativ al testării, fie confirmarea faptului că au avut boala. Neprezentarea dovezilor menţionate va duce la interzicerea accesului în centrele de servicii sociale sau interzicerea desfăşurării activităţilor care presupun contactul cu beneficiarii.

– Angajaţii care refuză vaccinarea vor putea opta pentru testarea periodică, dar vor suporta costurile aferente testării. Pentru persoanele care nu s-au vaccinat din motive medicale, costul aferent testării se suportă de direcţiile de sănătate publică judeţene.

– Nerespectarea acestor prevederi reprezintă contravenţie.

„La începutul lunii august am semnat Ordinul nr. 665/2021 pentru a mă asigura că angajaţii centrelor rezidenţiale de îngrijire şi asistenţă a persoanelor vârstnice, centrelor rezidenţiale pentru copii şi adulţi, cu şi fără dizabilităţi, precum şi angajaţii centrelor rezidenţiale destinate altor categorii vulnerabile, care în starea de urgenţă au fost izolaţi la locul de muncă pentru a-i proteja pe cei de care au grijă, vor primi stimulentul de risc în cuantum brut de 2.500 de lei. Pentru că nimeni nu îşi doreşte să ne întoarcem la măsuri mai severe, trebuie să fim conştienţi că acum avem o măsură de prevenţie, vaccinarea, pe care avem datoria să o utilizăm pentru a salva vieţi”, a declarat ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale, Raluca Turcan.

În perioada stării de urgenţă s-au înregistrat cifre semnificative de infectare şi deces cauzate de Covid-19, atât în rândul personalului – 3.657 de angajaţi infectaţi şi 6 decedaţi, dar şi al beneficiarilor de asistenţă socială – 10.154 de beneficiari infectaţi şi 917 decedaţi.

Pe de altă parte, din cei aproximativ 45.000 de angajaţi din centrele sociale, doar 10.000 s-au vaccinat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.