Ministerul Sportului răspunde acuzațiilor privind preluarea Stadionului “Arcul de Triumf”

Ministerul Tineretului și Sporturilor acuză că în ultimele săptămâni a fost ținta unei serii de atacuri în legătură cu preluarea Stadionului “Arcul de Triumf” și intenția de a-l administra mai departe în acord cu obligațiile care îi revin, ca autoritate a statului român. 

„Trebuie precizat că organizarea și funcționarea autorităților și instituțiilor administrației publice, statutul personalului din cadrul acestora, răspunderea administrativă, serviciile publice, precum și unele reguli specifice privind proprietatea publică și privată a statului sunt reglementate de Codul Administrativ. 

În conformitate cu prevederile acestuia, entitățile care exercită dreptul de proprietate publică a statului sunt reprezentate de Guvern, prin ministerele de resort sau prin organele de specialitate ale administrației publice centrale din subordinea Guvernului sau a ministerelor de resort, după caz, pentru bunurile aparținând domeniului public al statului. De asemenea, în conformitate cu prevederile aceluiași Cod Administrativ, autoritățile prevăzute mai sus au obligația de a solicita încetarea folosinței gratuite și restituirea bunului, atunci când interesul public legitim o impune. 

Stadionul “Arcul de Triumf” este proprietatea statului român, administrată de Ministerul Tineretului și Sportului, situație de fapt și de drept care nu poate fi contestată. Federația Română de Rugby a primit dreptul de folosință gratuită, pe o durată determinată. În pregătirea Campionatului European de Fotbal 2020, la care România participă în calitate de coorganizator, Stadionul “Arcul de Triumf” a fost inclus în programul de reabilitare la care țara noastră s-a angajat, ca atare această folosință gratuită a încetat, în virtutea interesului public legitim. Nu există prevederi legale care să impună revenirea la situația anterioară retragerii folosinței gratuite asupra acestui obiectiv, dimpotrivă, interesul public legitim continuă să primeze.  

O investiție de 37 de milioane de euro a fost realizată din banii contribuabililor români și europeni, cu scopul de a găzdui meciurile EURO2020. Pe lângă renovarea terenului și a tribunelor, s-au realizat și facilități suplimentare, parte integrantă a acestui obiectiv: parcări subterane moderne, terenuri de antrenament, sală de conferințe, spații pentru oficiali, săli pentru presă, centru de medicină sportive, săli VIP, restaurant, muzeu, hotel pentru sportivi, spații tehnice, adăpost de protecție civilă. Investiția realizată a înzecit valoarea stadionului Arcul de Triumf, care s-a transformat dintr-un simplu stadion într-un centru sportiv complex. A devenit, astfel, un obiectiv nou, complet diferit de cel inițial. 

Nu poate fi acceptată ipoteza ca o persoană juridică de drept privat, respectiv o singură federație sportivă să încerce să forțeze primirea dreptului unic de folosință gratuită asupra acestui centru sportiv și să obțină venituri de pe urma sa. O astfel de situație ar fi profund nedreaptă față de contribuabilii români și față de celelalte sporturi. Scopul unei federații sportive este să dezvolte un sport, să asigure continuitatea acestuia și să aducă rezultate cât mai bune pe plan internațional. 

Federația Română de Rugby va beneficia în continuare de prioritate față de alte sporturi în folosirea gratuită a stadionului pentru meciuri și antrenamente, ca atare pregătirea sportivilor și activitatea competițională nu vor avea de suferit. În virtutea aceluiași interes public legitim, sporturi și sportivi care aduc mândrie țării prin performanță și medalii, în ciuda faptului că se antrenează în condiții mai slabe sau în spații închiriate, vor primi dreptul de a se pregăti aici sau de a-și desfășura competițiile. De asemenea, publicul larg are același drept de a beneficia de această investiție.  

Ministerul Tineretului și Sportului sprijină sportul și sportivii români și nu poate accepta situația ca anumite persoane sau grupuri de interese să realizeze profit de pe urma unei investiții a statului. Scopul nostru este ca toate sporturile să aibă șanse egale, iar sportivii să fie recompensați în baza performanței”, spune Ministerul, într-un comunicat.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati