Ministrul Fondurilor Europene, Cristian Ghinea, spune că sunt proiecte introduse în PNRR care pot fi demarate, cu bani de la buget, iar apoi sumele să fi decontate din banii europeni destinați României din planul european de relansare economică.
„Va mai dura câteva luni, este un proces de aprobare pe 11 criterii, întâi în Comisia Europeană, apoi în Consiliul UE și la toamnă vom avea planurile aprobate”, a spus Ghinea, pentru Digi24.
România a depus ieri la Bruxelles Planul Național de Redresare și Reziliență, iar acesta urmează să fie aprobat de Uniunea Europeană.
România va primi 14,2 miliarde de euro sub formă de granturi și 15 miliarde de euro sub formă de împrumuturi. Banii care vor fi alocați de Uniunea European prin PNRR trebuie accesați până cel târziu la 31 decembrie 2023, iar proiectele finanțate prin acest program trebuie finalizate până la 31 decembrie 2026. În caz contrar, sumele trebuie returnate. Primii bani din PNRR ar putea veni în octombrie.
Ministrul Ghinea despre primele proiecte care pot începe prin PNRR
Ministrul a spus că România nu trebuie să aștepte acest termen pentru a demara proiectele.
„Sunt proiecte care deja au început și care, atunci când vor veni banii din PNRR, doar îi decontăm. A7, marele proiect de autostradă, este la procesul de licitație. Dacă va dura puțin și vor începe să lucreze acolo, iată că putem avea un proiect. Autostrada din Transilvania, care este pusă în PNRR, poate să înceapă deja”, a spus el.
„Sunt proiecte depuse de primării pentru creșe, care pot să înceapă pe bugetul de stat și apoi, când PNRR va fi aprobat, decontăm de acolo. Pe regulament ni se permite să finanțăm și proiecte care au început în acest an, deci nu trebuie să așteptăm să avem aprobarea formală. Acele proiecte la care știm 100% că nu sunt probleme – și la creșe nu sunt probleme – pot să înceapă”, a adăugat el.
Primele plăţi sunt programate pentru luna iulie
Toate statele membre ale UE au aprobat planul de redresare menit să depăşească consecinţele economice ale pandemiei COVID. Astfel, în iunie va putea începe procesul de emitere a datoriilor comune pentru a finanţa planul.
Primele plăţi, care urmează să finanţeze proiecte de investiţii în tranziţia verde şi digitală, sunt programate pentru luna iulie. Acestea vor fi prefinanţări reprezentând 13% din totalul subvenţiilor. Plăţile vor fi eşalonate pe mai mulţi ani.