Ministrul Culturii s-a întâlnit cu omologul său din Republica Moldova, la București. Romașcanu: ”România se află în situaţia fratelui mai mare”

Ministrul Culturii, Lucian Romaşcanu, a susţinut astăzi o conferinţă de presă alături de Ministrul Culturii din Republica Moldova, Sergiu Prodan, ca urmare a vizitei acestuia la Bucureşti. În acest sens, Ministrul Romaşcanu a afirmat că România se află în situaţia fratelui mai mare pentru Republica Moldova şi „trebuie să ofere din ce a strâns ca experienţă”.

Cei doi omologi au avut zilele acestea o serie de acţiuni comune, printre care şi participarea la evenimentele organizate în cadrul Nopţii Internaţionale a Muzeelor 2022.

Totodată, miniştrii culturii din cele două state au avut întâlniri cu reprezentanţi ai Administraţiei Prezidenţiale, subliniindu-se, astfel, importanţa continuării proiectelor culturale de interes atât pentru România, cât şi pentru Republica Moldova.

„Crezul meu este că arta şi cultura de pe ambele maluri ale Prutului, sunt aceleaşi şi, cu ocazia acestei întâlniri, am reiterat sprijinul nostru pentru păstrarea şi conservarea patrimoniului construit, dar şi al celui imaterial al Republicii Moldova. Îmi doresc să exportăm, alături de artă şi cultură, şi bunele practici în domeniu, pentru a contribui la păstrarea identităţii şi a moştenirii care va reveni generaţiilor viitoare”, a subliniat Ministrul Culturii din România, Lucian Romaşcanu.

„Zilele acestea am avut o serie de întâlniri cu reprezentanţi ai instituţiilor din subordinea Ministerului Culturii, pe care le-am vizitat şi al căror patrimoniu mi-ar plăcea să îl putem aduce şi în Republica Moldova, prin intermediul unor acţiuni, expoziţii sau vernisaje.

Drept exemplu, am fost impresionat de masterclass-urile desfăşurate cu meşteşugari, de către Muzeul Naţional al Ţăranului Român, dar şi de colecţia de hărţi de la Muzeul Naţional al Hărţilor şi Cărţii Vechi, de care sunt sigur că s-ar bucura şi publicul de peste Prut. În urma acestei vizite, rămân tributar principiului meu, pe care ştiu că şi domnul ministru Romaşcanu îl împărtăşeşte: Avem o singură cultură şi doi miniştri”, a declarat Ministrul Culturii din Republica Moldova, Sergiu Prodan.

”România se află în situaţia fratelui mai mare pentru Republica Moldova”

Lucian Romaşcanu a afirmat luni că România se află în situaţia fratelui mai mare pentru Republica Moldova şi „trebuie să ofere din ce a strâns ca experienţă”.

„Avem avantajul istoric de a fi urmat un drum european, iată, de 15 ani deja, care a venit către noi cu foarte multe plusuri. A venit cu proceduri, cu legislaţie, cu bani. Moldova nu a avut parte de aşa ceva. Suntem în situaţia fratelui mai mare care trebuie să ofere din ce a strâns ca experienţă, din ce poate da ca bani. Sigur că schimburile culturale se întâmplă cu sau fără voia noastră. Lucrurile se întâmplă tot timpul de ambele maluri”, a declarat ministrul.

Acesta a precizat că pe parcursul vizitei ministrului moldovean, care a avut o serie de întâlniri cu reprezentanţi ai unor instituţii culturale bucureştene, s-a stabilit „cum putem noi ajuta” Republica Moldova.

„Ce s-a întâmplat în aceste trei zile a fost de cum putem noi ajuta. Şi avem acel acord de ajutor financiar de 100 de milioane de euro către Republica Moldova şi îmi doresc foarte tare să-l sprijin pe ministrul Sergiu Prodan să obţină cât mai mult posibil din acei bani pentru monumentele şi instituţiile culturale din Moldova (…) Există foarte multă nevoie de colaborare chiar şi pe proiecte comune cu UNESCO”, a detaliat Romaşcanu.

Strângere de fonduri pentru Teatrul Naţional din Chişinău

De asemenea, Ministrul Culturii a promis că va contribui „cu tot ce poate” la restaurarea Teatrului Naţional din Chişinău „care are 100 de ani şi care, din păcate, este într-o stare nu foarte bună”. În acest sens, un consilier al ministrului urmează să se ocupe de strângerea de fonduri pentru Teatrul Naţional din Chişinău, a adăugat Lucian Romaşcanu.

De cealaltă parte, ministrul Sergiu Prodan a arătat că se doreşte „sincronizarea” ministerelor Culturii de pe cele două maluri ale Prutului.

Acesta a amintit o serie măsuri de sprijin pentru Republica Moldova întreprinse de România de-a lungul anilor.

„S-a restaurat Muzeul Naţional de Artă din Chişinău, Sala cu Orgă din Chişinău, s-a construit pe loc viran, de la zero, Teatrul Dramatic din Cahul şi multe alte acţiuni care au fost întreprinse şi se întreprind în continuare. Pe durata acestor ani am simţit suportul României, indiferent de ce coloratura politică”, a mai spus Sergiu Prodan.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati