Ministrul de externe, consultări politice cu omologul pakistanez, aflat în vizită oficială la Bucureşti

0
208
sursa foto: www.MAE.ro

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu va avea luni consultări politice cu omologul pakistanez, Makhdoom Shah Mahmood Hussain Qureshi, în cadrul vizitei oficiale pe care şeful diplomaţiei din Pakistan o va efectua în România, în perioada 9-10 ianuarie, la invitaţia ministrului român.

Aceasta este prima vizită în România a unui ministru pakistanez de externe în ultimele două decenii şi are loc în contextul unei dinamici pozitive înregistrate recent în relaţiile româno-pakistaneze, inclusiv pe fondul sprijinului esenţial pe care R.I. Pakistan l-a acordat eforturilor României de evacuare din Afganistan a cetăţenilor proprii, a altor cetăţeni din ţări aliate şi a unui număr de 156 de cetăţeni afgani aflaţi în situaţii de risc, în lunile august şi septembrie 2021.

Vizita ministrului Makhdoom Qureshi are loc în contextul contactelor recente cu omologul român Bogdan Aurescu, prin convorbirea telefonică din 7 septembrie 2021 şi întrevederea celor doi demnitari din 24 septembrie 2021, la New York, în marja Adunării Generale a ONU.

În cadrul consultărilor politice ale celor doi miniştri de externe vor fi discutate modalităţile de dezvoltare a relaţiei bilaterale, aprofundarea dialogului politic, precum şi a cooperării economice şi sectoriale dintre cele două ţări.

De asemenea, vor fi discutate aspecte precum consolidarea dinamicii relaţiilor UE-Pakistan şi principalele evoluţii de interes comun pentru cele două state, cu accent pe regiunea indo-pacifică şi situaţia din Afganistan.

După consultări, cei doi miniştri vor susţine o conferinţă comună de presă, care va putea fi urmărită live pe conturile de Facebook şi Youtube ale MAE.

Cu ocazia vizitei, va fi semnat un Acord de Cooperare între Camera de Comerţ şi Industrie a României şi Asociaţia Camerelor de Comerţ şi Industrie ale R.I. Pakistan şi un acord-cadru de cooperare ce prevede un schimb de burse între Universitatea Politehnică din Bucureşti (UPB) şi Universitatea din Islamabad.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.