Ministrul Dezvoltării vrea o nouă abordare a programului de reabilitare a clădirilor cu risc seismic

Ministrul Dezvoltării a vorbit despre un nou program de reabilitare a clădirilor cu risc seismic ridicat. Cseke Attila a spus că totul trebuie regândit, sub forma unui proiect multianual, pentru că cel anual nu a fost eficient.

De asemenea, ministrul a declarat că este nevoie de acordarea a noi facilități pentru proprietari, astfel încât toți să-și permită achitarea unei astfel de lucrări, scrie Digi24.

Cseke Attila, ministrul Dezvoltării: Un proiect foarte important pentru România și pentru București, dar și alte orașe, unde, din păcate, în ultima perioadă, ca să mă exprim reținut, n-am avut niciun succes la Ministerul Dezvoltării. Mă refer la programul de consolidare a clădirilor cu risc seismic, și vorbesc de riscul I. Cifrele arată că în ultimii 2 ani, în fiecare an au fost alocați 20 de milioane de lei. Nu e o sumă foarte mare pentru un asemenea domeniu, dar nu s-a cheltuit niciun leu. Și în 2018, și în 2017 s-a cheltuit foarte puțin. Eu vorbesc de programul Ministerului Dezvoltării, mai e și programul Primăriei Capitalei.

În 26 de ani, prin Ministerul Transporturilor, apoi prin Ministerul Dezvoltării, s-au consolidat 26 de imobile, în condițiile în care Bucucureștiul e pe locul I ca risc seismic între capitalele europene.

Sunt 380 de clădiri încadrate în clasa I de risc seismic.

După ce am făcut deja o primă analiză, se întrevăd câteva măsuri la care vom recurge foarte urgent. Sunt câteva chestiuni care n-au funcționat de-a lungul timpului, și trebuie urnite, pentru că altfel vom sta la zero absorbție pe acest program. Nu ne putem permite asta.

Cseke Attila: Cred că trebuie să deschidem facilitățile și mai mult, e în interesul tuturor să ne implicăm și să facem

Ministrul Dezvoltării este de părere că procedura trebuie simplificată și că România are nevoie de un program multianual.

”Programul anual pe acest domeniu a însemnat că în același an trebuie să faci expertiză, proiectare, execuție, ceea ce este imposibil, pentru că lucrarea necesită o anumită amploare.

Această chestiune legată de proprietate va trebui clarificată, pentru că față de proprietatea privată, și nu vreau să fiu înțeles greșit, există și un interes public. Interesul public este acela că aceste clădiri, dacă se întâmplă ceva, să nu se dărâme. Nu e doar interesul celor care locuiesc, ci al tuturor. Trebuie să găsim, nu prin interdicții, ci prin facilități în plus, să aducem acordul proprietarilor, pentru că fără ei nu se poate. Trebuie să găsim facilități pentru ei, să-i cointeresăm ca să facem investiția.

Proprietarii nu pot fi obligați să accepte consolidarea. Aici, ce ar fi ca soluție, e de a crea facilități financiare. Astăzi avem trei categorii de proprietari pe această ordonanță: proprietarii care au un venit sub salariu mediu pe economie, pe membru de familie, și care sunt scutiți complet de cota parte de consolidare, cei care sunt peste venitul mediu și trebuie să achite aceste sume, chiar și printr-un credit pe 25 de ani, fără dobândă, dar sumele nu sunt neglijabile, și persoanele juridice, de obicei magazinele sau societățile comerciale care sunt subsolul acestor clădiri, unde există un alt tip de obligație de a returna cota parte.

Eu cred că trebuie să deschidem facilitățile și mai mult, e în interesul tuturor să ne implicăm și să facem.”, a precizat alesul.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati