Ministrul Economiei despre problema căldurii din Bucureşti: Pierderile din reţeaua primară – 2.500 de tone pe oră

Pierderile din reţeaua primară a Capitalei sunt de 2.500 de tone pe oră, a declatat vineri, la Palatul Victoria, ministrul Economiei, Virgil Popescu.

„Astăzi am avut această discuţie la Guvern, cu domnul primar general, cu reprezentanţii ELCEN şi cu ce ai Termoenergetica şi bucureştenii trebuie să ştie că totul pleacă de la reţeaua primară a municipiului Bucureşti. Eu spun acest lucru încă de când am venit la guvern. (…) Ca să faceţi un termen de comparaţie, în urmă cu patru ani de zile pierderile în reţeaua primară a municipiului Bucureşti erau de 800 de tone pe oră. Astăzi, după patru ani de mandat al fostului primar, pierderile sunt de 2.500 de tone pe oră. Acolo a ajuns neinvestiţia, nepăsarea, acolo a ajuns reţeaua de termoficare a Bucureştiului”, a declarat Popescu.

El a adăugat că de aici trebuie plecat şi făcute eforturi ca în această iarnă reţeaua de termoficare şi întreg sistemul de termoficare al Bucureştiului să poată fi ţinut în stare de funcţionare şi în echilibru.

„A fost o avarie la centrala sud a ELCEN în această în acest weekend, o avarie care s-a produs tocmai din cauza pierderilor foarte mari. O pompă a fost supra-turată pentru a putea băga agent termic în reţeaua Bucureştiului. (…) A fost reparată, a fost remediată în cel mai scurt timp, în două zile a fost pusă înapoi. Este în curs de încărcare turbina de la CET Sud spre capacitatea maximă. Apa de încălzit a ajuns la 75 de grade în acest moment. Cred că până luni totul revine în normal la CET Sud şi, în paralel, trebuie să găsim şi soluţii, trebuie să găsim soluţii, în aşa fel încât să mărim capacitatea de producere a energiei termice în Bucureşti, pentru a suplini aceste, aceste pierderi imense care sunt în reţeaua de termoficare, pentru că iarna asta, vrem, nu vrem, trebuie să o trecem aşa”, a mai spus Virgil Popescu.

Popescu a arătat că ELCEN a depus proiecte pe fondul de modernizare în valoare de 370 de milioane de euro. „Şi vom moderniza cele trei centrale: Progresul, Sud şi Grozăveşti ale ELCEN. Dar este o perioadă de durată, nu se pot face lucrurile peste noapte”, a adăugat ministrul.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati