Ministrul Finanțelor – discuții cu Ambasadorul Italiei despre noi investiții italienești în România

0
123

Ministrul Finanțelor, Adrian Câciu și E.S. dl Alfredo Durante Mangoni, ambasadorul Republicii Italia la București au discutat vineri, 27 mai 2022, la sediul Ministerului Finanțelor despre cooperarea bilateralã în domeniul economic, precum și despre perspectivele unor noi investiții italienești în țara noastrã.

  • Câciu: Ministerul Finanțelor a fost întotdeanua un sprijin de nãdejde pentru investitorii italieni.

Conform unui comunicat de presă al MF,  Italia este unul dintre partenerii comerciali ai României, fiind pe locul 2 în topul investitorilor strãini, iar valoarea schimburilor comerciale bilaterale a fost anul trecut de 16,54 miliarde euro, cea mai ridicatã valoare înregistratã în istoria relațiilor româno-italiene.

”România a înregistrat o creștere economicã semnificativã în primele trei luni ale acestui an, în ciuda contextului geopolitic complicat și a accelerãrii inflației. Rãzboiul din Ucraina are un impact negativ asupra perspectivelor de creștere economicã la nivel mondial și de aceea sunt necesare mãsuri excepționale pentru sprijinirea populației și a mediului de afaceri.

În acest sens, ministrul finanțelor a prezentat recentele mãsuri aprobate de guvern prin pachetul „Sprijin pentru România”, precum și programele IMM PROD – pentru industrializarea economiei, RURAL INVEST – pentru finanțarea afacerilor din mediul rural, GARANT CONSTRUCT – pentru sectorul construcțiilor și INNOVATION – pentru invenții și inovații.”, mai precizează sursa citată.

„Dupã aderarea la Uniunea Europeanã, România a devenit o destinaþie atractivã pentru investițiile strãine datoritã faptului cã normele comunitare permit acordarea de ajutoare de stat la un nivel superior altor țãri din regiune ceea ce, alãturi de poziționarea geopoliticã strategicã, calitatatea forței de muncã și predictibilitatea mediului de afaceri, au constituit avantaje competitive importante. Ministerul Finanțelor a fost întotdeanua un sprijin de nãdejde pentru investitorii italieni. Pânã în prezent, 13 companii cu acționariat italian au beneficiat de un ajutor de stat în valoare de aproape 165 milioane de euro, au fost create aproximativ 5700 de noi lucuri de muncã, iar investițiile s-au ridicat la 547 milioane de euro.”, a declarat Câciu.

Un alt punct pe agenda discuțiilor a fost legat de progresele înregistrate de țara noastrã în procesul de aderare la Organizația de Cooperare și Dezvoltare Economicã (OCDE). Au fost trecute în revistã evoluțiile din domeniul finanțelor publice, digitalizarea administrației fiscale, implementarea eficientã a investițiilor publice și guvernanța companiilor de stat.

Cei doi oficiali au avut un schimb de opinii despre provocãrile și proiectele incluse în Planurile Naționale de Redresare și Reziliențã, precum și despre potențialele colaborãri în domeniu.

„Ministerul Finanțelor are un rol important în aderarea României la clubul select al țãrilor membre OCDE, cel mai important obiectiv politic și strategic. În acest moment, lucrãm la stabilirea foii de parcurs și sperãm sã ne bazãm pe sprijinul Italiei, una dintre țãrile fondatoare ale prestigioasei organizații economice.”, a mai precizat Adrian Câciu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.