Ministrul Mediului a semnat Memorandumul pentru Centura Verde București-Ilfov

Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a semnat  „Memorandumul pentru Aer Curat, Sănătate și Viitor”, document în șapte puncte ce conține prevederile proiectului de lege al Centurii Verzi București-Ilfov. Acestea presupun conservarea pădurilor din jurul Capitalei și au fost adoptate de Senat la sfârșitul lunii trecute. În acest moment, transformarea proiectului în realitate depinde de Camera Deputaților, potrivit Buletin de Bucuresti.

La momentul actual, măsurile propuse sunt susținute de peste 12.000 de semnatari ai petiției online în acest sens. PSD rămâne singurul partid care nu a semnat încă documentul.

Prevederile „Memorandumului pentru Aer Curat, Sănătate și Viitor”:

I. Adoptarea proiectului de lege pentru protejarea pădurilor din Ilfov, propus de către platforma civică „Împreună pentru Centura Verde”.

II. Înființarea unui grup de lucru între părțile semnatare, pe tematica creării Centurii Verzi; realizarea și prezentarea publică a unui calendar asumat de acțiuni și măsuri concrete pentru implementarea Centurii Verzi București-Ilfov.

III. Realizarea și adoptarea unui plan integrat al Primăriei Municipiului București și Consiliului Județean Ilfov pentru combaterea poluării, plan care să includă ca parte din soluție și crearea centurii verzi București-Ilfov.

IV. Includerea Centurii Verzi în Planul de Acțiune pentru un Oraș Verde (PAOV), aferent Municipiului București.

V. Includerea creării Centurii Verzi în Planul de Dezvoltare Regională București-Ilfov 2021-2027.

VI. Includerea subiectului legat de poluarea aerului din București și alte orașe pe agenda Consiliului Suprem de Apărare a Țării.

VII. Sprijinirea extinderii conceptului de Centuri Verzi și la restul țării.

Parcursul proiectului și blocajul din Camera Deputaților

Înaintată inițial către Parlament acum un an, sub forma unui proiect de lege, Centura Verde a avut mai întâi un parcurs pozitiv, reușind să atragă co-inițiatori de la toate partidele. Totuși, a rămas blocată la ultima comisie din Camera Deputaților, cea pentru “agricultură, silvicultură, industrie alimentară și servicii specifice”.

Drept urmare, pe 12 aprilie 2024, la aniversarea unui an de la startul demersului, Platforma Civică „Împreună pentru Centura Verde” a făcut pivotul și a depus textul inițial al proiectului de lege în forma unor amendamente la noul Cod Silvic. Fiind jalon în PNRR, noul Cod Silvic ar trebui adoptat până la sfârșitul sesiunii parlamentare actuale, mai exact până la finalul lunii iunie.

Ulterior, la finalul lunii, după patru runde de dezbateri, comisiile reunite pentru mediu şi pentru păduri ale Senatului au votat aceste amendamente cu unanimitate. Decizia finală rămâne, din nou, la Camera Deputaților.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati