Ministrul Mediului, Tánczos Barna, anunță că, pe lângă limitarea la 15 a numărului punctelor de frontieră pe unde vor putea fi introduse în ţară deşeuri se propune urmărirea traseului acestor deşeuri şi se va înfiinţa un registru al operatorilor care derulează astfel de activităţi.
Tánczos Barna a declarat că pe lângă limitarea numărului punctelor de trecere a frontierei, va exista şi un registru în care trebuie să se înregistreze toţi operatorii economici care desfăşoară astfel de activităţi.
“După cum ştiţi, la sfârşitul lui decembrie, printr-o Hotărâre de Guvern, împreună cu Ministerul de Interne, am propus ca pentru a eficientiza controalele la frontieră să limităm la 15 numărul punctelor de trecere a frontierei, unde se pot aduce în România deşeuri în vederea reciclării, am subliniat faptul că în Europa, libera circulaţie a bunurilor prevede într-o directivă modificată această posibilitate pentru orice companie din UE să transporte liber deşeuri pentru reciclare dintr-o ţară membră în cealaltă, dar pentru noi cel mai important este ca aceste cantităţi să ajungă într-adevăr la punctele de reciclare, să nu fie pierdute pe parcurs, să nu fie depozitate sau aruncate pe câmp sau arse în diverse locuri.
De aceea, am propus, pe lângă limitarea punctelor de trecere a frontierei, un sistem de trasabilitate şi un registru în care trebuie să se înregistreze toţi operatorii economici care desfăşoară astfel de activităţi, toate transporturile care intră în ţară trebuie să fie înregistrate în acest registru, care va fi unul electronic în cel mai scurt timp posibil”, a afirmat ministrul Mediului, scrie G4Media.
El a prezentat lista celor 15 puncte de trecere a frontierei.
“Vom publica în consultare publică lista celor 15 puncte. Avem cinci în vestul ţării: Stamora-Moraviţa, Nădlac 1, Nădlac 2, Curtici şi Borş, vor fi trei în partea de nord: Petea, Halmeu şi Siret, ale două în est: Albiţa şi Galaţi şi cinci în sud: Drobeta Turnu Severin, Calafat, Giurgiu, Cernavodă, Constanţa Sud Agigea”, a explicat Tánczos Barna.