Ministrul Mediului spune că mii de români își câștigă existența colectând PET-uri din gunoaie

Ministrul Mediului, Mircea Fechet, susține că între 5.000 și 6.000 de români își câștigă pâinea datorită sistemului de garanție-returnare. Aceștia caută sticle prin oraș, prin coșuri stradale, sticle care, în mod normal, ar fi ajuns la groapa de gunoi.

„Ar fi între 5.000 și 6.000 de români care astăzi pun o pâine pe masă datorită sistemului de garanție-returnare. Caută sticle prin oraș, prin coșuri stradale. Sticle care, în mod normal, ar fi ajuns la groapa de gunoi,” a declarat Mircea Fechet, potrivit news.ro, citată de b1tv.ro

Ar trebui amendați cei care colectează PET-uri din coșurile de gunoi?

Mircea Fechet consideră că cei care caută PET-uri în coșurile de gunoi nu ar trebui amendați de Poliția Locală. El a menționat un caz concret în care un cetățean a fost amendat pentru că a scos un PET dintr-un coș de gunoi.

„Un cetățean mi-a trimis ieri o fotografie cu un proces verbal pentru că a fost amendat de Poliția Locală pentru că a scos un PET dintr-un coș. Nu mi-e foarte clar, însă cred că e o greșeală și profit de ocazie să exprim public opinia mea. Eu cred că e greșit să amendezi un om care ia PET-ul dintr-un coș de gunoi, pentru că acel PET ar fi ajuns la groapă,” a explicat Fechet.

Ministrul a subliniat că prin colectarea PET-urilor și introducerea lor în RVM-uri (aparate automate de returnare), se asigură că aceste sticle ajung la fabricile de reciclare, ceea ce contribuie semnificativ la protecția mediului și reduce importurile de PET-uri.

„În situația în care îl pune într-un RVM, într-un aparat automat, pe lângă faptul că câștigă 50 de bani, ne asigurăm că acel PET ajunge într-o fabrică de reciclare,” a spus Fechet.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati