Ministrul mediului, Tanczos Barna, spune că este nevoie de măsuri nu numai în ceea ce privește sistemul de încălzire a locuințelor, ci pe partea de urbanism în general. Regula de bază ar trebui să fie ca acolo unde se construiește ceva nou, utilitățile de primă necesitate să fie proiectate și să fie măcar în execuție, dacă nu chiar gata. El a dat exemplul Bucureștiului, care are probleme uriașe din acest punct de vedere, potrivit digi24.ro.
„Sunt cartiere întregi în jurul Bucureștiului (despre) care nu știm ce fac cu apa menajeră, care păcălesc instituțiile de control, unde nu știm unde se duce apa din acea fosă septică ce ar trebui să fie vidanjată lunar și nu este, infestează apa de suprafață sau apele subterane, deci sunt foarte multe probleme de genul acesta”, a declarat Tanczos Barna, luni seară, la Digi24.
„Nu ar trebui să avem construcții noi, blocuri noi, cartiere noi fără infrastructura de bază – fără rețea de apă, fără rețea de apă menajeră, fără stradă, fără drum, fără rețea de apă pluvială. Regula de bază ar trebui să fie ca acolo unde se construiește ceva nou, acolo aceste utilități de primă necesitate să fie proiectate și să fie măcar în execuție, dacă nu gata”, a arătat ministrul mediului.
Tanczos Barna: „Este o problemă uriașă în București”
Discuția a pornit de la intenția Ministerului Mediului de a interzice pentru blocurile de locuințe nou construite posibilitatea de a instala centrale termice de apartament, scopul fiind acela de a reduce poluarea.
Ministrul spune că în unele orașe din România – mai puțin Bucureștiul – este posibil ca administrațiile locale să facă din nou atractiv sistemul de încălzire centralizat, astfel încât oamenii care s-au debranșat și și-au instalat centrale individuale să fie încurajați să se rebranșeze. „E posibil acest lucru în alte orașe, în București, mai puțin. Nu trece zi să nu aud că în Sectorul X, Y este frig în casă, că nu se poate trăi, că nu se poate locui în felul acesta. Este o problemă uriașă în București”, a recunoscut ministrul.
„Bucureștiul este orașul care doar așa poate să trăiască (cu centrale individuale – n.r.) sau impresia este că doar așa se poate trăi. Nu este așa. În blocurile noi, fără nicio problemă, se poate asigura același confort individual, pentru fiecare apartament, cu centrală termică măcar la nivel de scară”, susține Tanczos Barna.
Ministrul spune că foarte multă lume „s-a isterizat” în momentul în care și-a anunțat intenția de a interzice centralele de apartament în blocurile noi, pentru că sunt mulți dezvoltatori imobiliari care de ani de zile merg doar pe varianta aceasta. Însă „sunt deja orașe unde se recomandă în primul rând conectarea la sistemul de distribuție a energiei termice, după care varianta aceasta cu centrale la nivel de scară măcar, dacă nu la nivel de bloc, deci nu este o noutate”, a menționat ministrul mediului.