Ministrul Muncii Raluca Turcan este de părere că femeile au plătit un cost al crizei Covid mai mare decât bărbații. Numărul femeilor șomere din România a crescut cu 50% din cauza pandemiei, în timp ce ponderea bărbaților șomeri cu 16%, spune ministrul.
Un plan realist privind recuperarea după criză trebuie să urmărească și reducerea inegalității de gen
Pandemia a dat înapoi ani de progrese în privința egalității de gen, iar un plan realist privind recuperarea după criză trebuie să urmărească și reducerea inegalității de gen pe piața muncii, este mesajul transmis de ministrul Muncii sâmbătă.
Ea menționează datele INS, conform cărora numărul femeilor șomere din România a crescut cu 50% din cauza pandemiei, în timp ce ponderea bărbaților șomeri cu 16%.
„Putem lega aceste date de altele, tragice, vizând creșterea cazurilor de abuz și violență domestică împotriva femeii în primele 9 luni ale anului trecut, perioada marcată de lockdown”, a mai scris Turcan pe rețeaua de socializare.
Diferența de gen are consecințe concrete economice
Ea spune că diferența de gen nu este doar subiect de dezbatere teoretică, ci are consecințe concrete economice, producând anual pierderi în toate statele din UE.
„Acoperirea costurilor șomajului în rândul femeilor costă UE miliarde de euro anual. Realitatea de necontestat este ca femeile au plătit un cost al crizei Covid mai mare decât bărbații. Statisticile Eurostat arată că 84% din angajații cu vârsta între 15 și 64 de ani, din serviciile cele mai afectate de Covid – HORECA și turism, îngrijirea copiilor, vânzări cu amănuntul- sunt femei. În România, în activități din domeniul sănătății umane, ponderea femeilor în servicii de primă linie, era de 80%, față de 20% bărbați. De asemenea, femeile sunt mai expuse șomajului, fiind în număr mai mare implicate în economia informală și mult mai mult afectate de inactivitate pe piața muncii, din cauza responsabilităților de îngrijire în casă”, a arătat ministrul Muncii.
Raluca Turcan a adăugat că, în perioada de lockdown, Guvernul a implementat măsuri pentru susținerea părinților, fiind acordate 124 milioane lei pentru zilele libere ale părinților nevoiți să stea cu copiii. „Am urmărit măsuri de protejare a locurilor de muncă, acesta fiind motivul pentru care am acordat 2,21 miliarde de lei pentru susținerea a 41,5% din salariul plătit angajaților care și-au reluat activitatea sau sprijinul de 190 milioane de lei pentru programul flexibil de muncă (modelul german kurzarbeit)”, a mai arătat ministrul.
Turcan a spus că merită analizată și experiența statelor europene în materie și a amintit că Germania a aprobat anul trecut o lege privind prezența obligatorie a femeilor în consiliile de administrație și inclusiv o prevedere ca minim unul dintre 3 membri în CA să fie o femeie.
„Este un lucru care merită discutat și la noi. România a făcut progrese mari în privința egalității de gen, însă atunci când privim statisticile, dincolo de sentimentul general de confort, vedem, de fapt, că mai sunt multe de făcut și că inegalitățile de gen rămân mari in societatea românească”, se mai arată în postarea ministrului Muncii.
Ziua de 8 mai a fost declarată Ziua Națională a Egalității de Șanse între Femei și Bărbați în România prin Legea nr. 23 din 9 martie 2015.